torsdag 7 juni 2018

Två rätt

» Tre beslut

I dag har det fattats tre beslut. Alla tre viktiga på ett eller annat sätt och alla tre blev väl ungefär som väntat. Men kanske kan det finnas anledning att fundera över besluten.

¤ 1.   Om vi börjar med domen mot Rakhmat Akilov. Han döms för terrorbrott för 5 mord och 119 mordförsök. För detta döms han till livstids fängelse och efter detta till utvisning - på livstid. Många liv där. Det kan ju låta lite makabert att när han suttit hela sitt resterande liv i fängelse så ska han utvisas. Hur nu det ska gå till? Nu är det ju så att "livstid" är inte hela livet utan det är "tills vidare". Man får alltså sitta i fängelse tills han kan få ett tidsbestämt straff. Totalt sitter tydligen just nu närmare 150 personer i fängelse dömda till livstid. Så länge han utgör en fara så lär han få sitta inlåst, och troligtvis rejält isolerad. En intressant fråga är hur länge man överlever det? Domen är helt riktig.

¤ 2.   Sedan har Riksdagen bifallit att ge asylsökande ensamkommande ungdomar en ny chans att få stanna kvar i Sverige för att slutföra sina studier. Beslutet gäller ungdomar som när dom kom till Sverige var under 18 år och alltså minderåriga. Men sedan dröjde beslutet om asyl så länge att när beslutet kom hade dom fyllt 18 år och då gällde andra regler än vad som gällde när dom kom. Beslutet är egentligen det enda anständiga beslut som kan fattas. Det handlar alltså om ungdomar som blivit "bestraffade" för att så många kom och sökte asyl att Migrationsverket inte hann med att fatta beslut i tid. Dessutom är det mycket troligt att dom skulle fått asyl ändå om inte Sverige beslutat att börja sända signaler om att vi inte vill ha hit afghanska flyktingar. Det är djupt omoraliskt att överhuvudtaget skicka tillbaka ungdomar till ett land som Afghanistan. Men sverigedumokratiseringen av den svenska politiken når ständigt nya nivåer. Domen mot dagens politiker kommer att bli hård när dagens politik utvärderas om ett antal år. Det beslut som fattades i dag var det enda moraliskt acceptabla.

¤ 3.   Slutligen beslutade Riksdagen i dag att säja ja till att kommersiella företag ska få fortsätta plocka ut obegränsade vinster på skattepengar genom att driva s.k. välfärdsföretag. De borgerliga partierna lyder som väntat deras uppdragsgivare (de som sitter på kapitalet) och tycker inte att det behövs några begränsningar i uttaget av vinster på våra skattepengar. I förra valrörelsen argumenterade Sverigedumokraterna också för en vinstbegränsning. Men sedan dess har Jimmie Åkesson och den övriga ledningen i partiet bjudits på fina middagar av Svenskt Näringsliv. Och sådana bjudmiddagar måste man ju betala tillbaka. Alltså bytte Sverigedumokraterna helt plötsligt åsikt. Ledningen bytte åsikt och resten av partiet följde efter. Beslutet var ju väntat efter Sverigedumokraternas helomvändning. Även i fortsättningen kommer alltså Sverige att vara unika i hela världen genom att låta kommersiella skolor som finansieras med våra skattepengar fortsätta att plocka ut obegränsade vinster till aktieägarna. Det blir alltså fortsatt fritt fram att spara pengar på personalen så att det blir pengar över till ägarna. Den här frågan kommer med största sannolikhet att återkomma.

Inga kommentarer: