lördag 30 juni 2018

Halvvägs

» Slut på månaden

Jaha, så sitter man då där igen, som man gör varje dag. Det är dags att skriva dagens blogginlägg. Vad ska det handla om? Uppslagen är många i dag, alldeles för många. Så jag får väl börja någonstans.

¤ 1.   Jag fick lite dåligt samvete i går för att ha gjort mig lite lustig över moderaten Tobias Billströms dubbla klavertramp. Men det visade sig vara många som reagerade på Tobias olika utspel. Helsingborgs Dagblad sätter: - "På tolv timmar lyckades Alliansen slå i en fet spik i sin egen kista" som rubrik på sin kommentar, skriven av Olle Lönnaeus. Svenska Dagbladet är inte mycket snällare med: - "Alliansen ägnar sig åt självskadebeteende" som Annie Reuterskiöld skriver. Uppenbart är att moderaten Tobias Billström i princip gick ut i Högeralliansens namn med sina utspel utan att först ha kollat med "kollegorna". Det visar sig att både Centern med Annie Lööf och Folkpa... f'låt Liberalerna med Jan Björklund inte alls var med på notorna. Vad Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna tycker verkar ingen bry sig om. Har man redan räknat ut dom? Men, man ska inte sparka på den som redan ligger.

¤ 2.   Om Sverigedumokraterna sitter på sin kammare och skrattar är det väl ingen som vet. Hur som helst ser jag att enligt den Mediemätare som Sveriges Radio låtit Sifo ta fram så visar det sig att Sverigedumokraterna är det parti som får mest positiv medierapportering i riksmedia av alla de politiska partierna. Kul för Sverigedumokraterna i varje fall. Kanske är det dags för SD att sluta klaga. Dom lyfts upp av media istället. Det är dags att kritiskt granska partiets politik även utanför invandringsfrågan.

¤ 3.   På en punkt verkar dock tydligen Högeralliansen vara eniga. När man vunnit valet ska Arbetsförmedlingen läggas ner! Sedan ska privata företag släppas in och kunna tjäna pengar på att ordna jobb till de som ändå kan få jobb. Till och med den liberala tankesmedjan Fores tycker att idén är dålig. - "Privata utförare presterar generellt sett inte bättre. Det är viss övervikt åt att de presterar sämre" konstaterar Lars Calmfors, professor emeritus i ekonomi och en av de ansvariga bakom rapporten. Det är egentligen fascinerande att man från Högeralliansen (inklusive vännerna i Sverigedumokraterna) fortfarande tror att privatisering löser alla problem. Det är snarast så att privatiserings- och upphandlingsvansinne skapar mer problem än det löser. Jag trodde att man på de flesta håll inom högerblocket hade insett detta i dag. Men jag har visst lite fel på den punkten. Det finns mycket att kritisera Arbetsförmedlingen för, men det blir inte bättre av att avskaffa den.

¤ 4.   Dagens Nyheter berättar i dag om den fina skolan Campus Manilla på Djurgården i Stockholm. En prestigeskola med mycket långa köer. Men det går uppenbarligen att få komma in på skolan om man har "tur" med att ha rätt föräldrar. T.ex. ska unga fröken Estelle Bernadotte börja på skolan. Hon har väl troligtvis anmälts till kön i god tid... Men nu har det visat sig att flera barn till mångmiljonärer som flyttat hem till Sverige gått före i den 8.000 barn långa kön. Skolan har helt enkelt använt en regel som ska göra det möjligt för flyktingar som kommit till Sverige att få platser på friskolor. Som någon så riktigt påpekade, det är väl antagligen skatteflyktingar som fått gå före i kön. Flyktingar som flyktingar! Av begripliga skäl är en hel del föräldrar något upprörda eftersom deras barn inte kommit in på skolan. Fast vi måste ju ha förståelse för de fina skolorna att dom vill garantera att eleverna kommer från fina familjer.

¤ 5.   Det är inte lätt att bli gammal. En kvinna i Sundsvall fick problem när hon fyllde 100 år. Hon fick helt enkelt inte längre vara kund hos Klarna bank. Dom kunde inte avgöra om hon var nyfödd eller 100 år gammal. Datasystemet hade tydligen bara 10-siffrigt personnummer. Så 180630 kan ju liksom både bli 2018 och 1918. Min drygt 97-åriga mamma har lyckligtvis några år till på sig så att företagen ska väl lyckas fixa till dom här problemen tills hon blir hundra. Klarna har tydligen i varje fall löst det nu. Annars tycker mamma att hon inte har så mycket att se fram emot mer än att få brev från Kungen när hon fyller 100. Ett brev som någon tjänsteman på Hovet låter en datamaskin skriva ut, som hon uttryckte det. Dvs inte ens det är något att se fram emot.

Inga kommentarer: