torsdag 21 juni 2018

Först eller Ensam

» Hotet

Donald Trump har bestämt att USA ska lämna FN:s råd för mänskliga rättigheter, UNHCR. USA har tidigare under Donald Trump lämnat kultur- och vetenskapsorganet UNESCO, bland mycket annat. Donald Trumps "America First" börjar allt mer förvandlas till "America Alone". Huvudskälet till att Donald Trump beslutat sig för att lämna människorättsrådet är att detta kritiserat Israel. Det var liknande skäl till att man lämnade UNESCO, nämligen att dom släppt in Palestina.

Förenta Nationerna
Det är alltså just detta Israel som USA har så intimt samarbete med. Donald Trump var på väg att föra världen på gränsen till ett kärnvapenkrig för att försöka stoppa Nordkorea från att skaffa kärnvapen. Kärnvapenavtalet med Iran har USA sagt upp eftersom man hävdar att Iran inte följer avtalet. Att Israel redan har kärnvapen har man inga synpunkter på alls! Men det är alltså skillnad på allierade och inte.

Det finns många som befarar att USA ska lämna hela Förenta Nationerna. En risk som vi inte ska försumma. USA:s invändningar, förutom att man från FN kan kritisera USA:s allierade, är att man tycker att det finns medlemmar som inte uppfyller demokratiska rättigheter. Visst kan det kännas orimligt att länder som vi anser bryter mot mänskliga rättigheter sitter med i FN-organ som ansvarar för just mänskliga rättigheter för att ta ett exempel.

Det finns många länder på vårt klot som regelbundet bryter mot demokratiska principer eller mot regler för mänskliga rättigheter. En del i mindre omfattning, andra mer eller mindre konsekvent. Grundtanken med FN är att ALLA ska kunna vara med. Inte för att dom är ideala felfria länder utan istället är tanken att det är trots allt bättre att vi pratar med varandra än att vi låter bli att prata. Detta är något som jag tycker är en riktig tanke.

Förenta Nationerna
Jag inbillar mig inte att länder som Iran, Saudiarabien, Nordkorea eller vad vi nu kan komma på helt plötsligt skulle bli fullvärdiga demokratier. Men så länge vi pratar med varandra så tror jag faktiskt att målet kan finnas inom räckhåll. FN har många underorgan, allt från för kultur, mänskliga rättigheter, nödhjälp, fredsbevarande insatser osv osv. Kanske kan även dessa länder göra insatser på olika sätt inom olika områden.

Sedan har vi, beroende på var vi själva står, lätt för att blunda för olika övergrepp från våra "vänner" och överdriva övergreppen från våra "ovänner". Varken Iran eller Saudiarabien är demokratier - långt därifrån. Båda är grymma religiösa diktaturer. Men för att ta USA som exempel så blundar man för alla övergrepp i Saudiarabien (dom är ju allierade) medan man inte vill ta i Iran med tång (för dom är ju inte allierade). De andra supermakterna som Ryssland och Kina gör exakt på samma sätt - fast alltså tvärtom. Man struntar fullständigt i de demokratiska principerna, det viktiga är att man lyder husbonden.

När Donald Trump drar sig ur organisationer som FN:s råd för mänskliga rättigheter eller UNESCO så har det inte ett dugg med mänskliga rättigheter eller något sådant att göra. Det handlar om att man inte vill dansa efter Vita Husets pipa och för Donald Trump gäller att "America Först" faktiskt är identiskt med "America Alone"! Detta är en utveckling som är farlig för hela världen, inte bara världen utanför USA utan för hela världen inklusive USA.

Inga kommentarer: