lördag 16 juni 2018

I dag är det Naturismens dag

» Dagens fundering

Först tänkte jag fundera lite över hur Sverigedumokraternas talman Björn Söder egentligen definierar "svensk"? Björn Söder hävdar tydligen i en debatt med Annie Lööf i sedvanlig ordning att samer och judar inte kan vara svenskar! Detta innebär ju att Björn Söder definierar "svensk" som någon sorts speciell människoras med, gissar jag, ljus hy och blont hår. Kan man då bli "svensk"? Vad säger du Björn Söder, är jag svensk? Jag härstammar bland annat från Valloner som invandrade till Sverige någon gång på 1600-talet. Kan jag då vara "svensk"? Eller har mina förfäder varit här tillräckligt många århundraden för att få kalla oss "svenskar"? Enligt min mammas släktforskning så finns det en massa andra gener från olika håll i Europa uppblandat i mina. Det ska visst till och med finnas gener från en ilandfluten rysk sjöman som överlevde ett ryskt skeppshaveri utanför Roslagen och sedan stannade i Sverige. Får jag kalla mig "svensk" för Björn Söder? Jag bor ju till och med i Skåne som ju när Valloner kom till Bergslagen var en del av Danmark.

SD-rötter
Snälla Björn Söder, "svensk" är inget specifikt folkslag. Ett minimum av anständighet betyder väl i varje fall att den som är svensk medborgare är "svensk"! Tyvärr är det så att den sverigedumokratiska synen på människor aldrig slutar att förundra mig. Alltså tycker jag att det här ämnet är alldeles för deprimerande, så jag tar något annat!

Svenska Dagbladet publicerar i dag sin månatliga väljarundersökning, som görs av Sifo. Den här skiljer sig från de senare från andra håll med att Moderaterna tappar rejält till 20,6% (-3,0) samtidigt som Centerpartiet ökar rejält till 10,8% (+2,7). Dvs från att Ulf Kristersson varit nästan tre gånger så stor som Annie Lööf så är han nu inte ens dubbelt så stor. Andra vinnare är Socialdemokraterna vars ras tydligen stoppats och man får 26,1% (+0,9). Även Vänsterpartiet ökar till 9,8% (+0,5). Förutom Moderaterna så är Kristdemokraterna som får 2,4% (-1,1) den stora förloraren. Är detta kanske den sista dödsstöten för Ebba Busch Thor. Vem vågar stödrösta på Kristdemokraterna för att rädda dom kvar nu. Istället finns kanske en risk att kristdemokrater väljer att rösta på sitt andraval för att inte riskera att deras röster blir bortkastade. För resten är det i stort sett oförändrat. Miljöpartiet får 4,0 (+-0), Liberalerna 4,9% (+0,1) och Sverigedumokraterna får 18,5% (-0,2).

En intressant faktor i Sverigedumokraternas siffror är att jag såg från SCB:s undersökning att det var fler som hade för avsikt att rösta på SD än som hade SD som bästa parti. Det var en stor grupp som tänkte rösta på SD fast dom inte hade partiet som favorit. Är det människor som på ren "jäkelskap" ska proteströsta eller handlar det om människor ännu längre högerut (Alternativ för Sverige, NMR osv) som väljer SD för att inte deras nazistiska och rasistiska röster ska bli helt bortkastade?

Hur som helst är det väl ingen som blir glad av de här siffrorna. Möjligen Annie Lööf, Jonas Sjöstedt och kanske Jan Björklund som ju kanske inte riskerar att åka ur Riksdagen.

Inga kommentarer: