onsdag 10 januari 2018

MINA slantar

» Om girighet

Om du funderar på att anlita en advokat så fundera en extra gång om det är värt pengarna! I ett juridiskt nyhetsbrev läser jag att Advokatsamfundets disciplinnämnd beslutat att det INTE är ett brott mot god advokatsed att till en kund debitera 2.500 kronor för en promenad tur och retur till ett möte. En promenad som tog sammanlagt 1 timme. Dvs 30 minuter enkel promenad. 2.500 kronor för en timmes "arbete" motsvarar en årsinkomst på drygt 5 miljoner kronor räknat på en normal heltid. Av detta kan vi lära oss i varje fall tre saker. 1/ Att i "god advokatsed" ingår att det är fritt fram att vara girig och skörta upp sina kunder. 2/ Att friskvård på arbetstid ses som en svår belastning i arbetet. 3/ Att om vi mot förmodan skulle hamna i en situation där vi kanske behöver yrkeskunnigt bistånd från en advokat ska vi vara mycket försiktiga så att vi inte blir lurade. Det kan kosta mer än det smakar.

Vadå girig
Apropå girighet så ser jag att en viss tillverkare av mobiltelefoner (dom där mobiltelefonerna som man betalar extra för eftersom det sitter en bild på ett halvätet äpple på baksidan) nu utreds för att medvetet ha förkortat livslängden på sina gamla modeller när man släppt nya modeller. Bland annat har en åklagare i Frankrike inlett en utredning mot Apple för att man medvetet i samband med uppdateringar av programvaran gjort äldre modeller av Apples iPhone slöare när man har släppt nya modeller. I Frankrike kan man dömas till böter på upp till 5 procent av en årsomsättning om man medvetet försämrar sina produkters livslängd. Men Apple har ju slantar att ta från. Bolaget tillhör de skickligaste bland megabolagen på att smita från skatter genom avancerade skatteupplägg som gör att vinsterna dyker upp i länder där man slipper betala så mycket skatter. T.ex. genom avancerade upplägg med Irland.

Apropå girighet. Om jag nämner Danderyd, vad tänker ni då på? Moderatghetto? Rikemanskommun? Girighet? Varför passar jag då på att dra paralleller mellan Danderyd och girighet? Jo, jag såg att den kommun vars innevånare är mest bidragsberoende är just Danderyd. Ja, inte så'na bidrag som Moderaterna vill skära ner på utan istället sådana bidrag som Moderaterna vill bygga ut ytterligare. Danderyd är nämligen den kommun i landet vars innevånare får mest i RUT-bidrag på ett år. I genomsnitt får varje Danderydsbo sin bekvämlighet subventionerad av oss andra skattebetalare med 2.268 kronor. Det är alltså sån't som städning, fönsterputs osv som vi andra skattebetalare subventionerar Danderydsborna för. Lägst i landet ligger Åsele där varje innevånare får 45 kronor i RUT-bidrag från oss andra skattebetalare. Dom rika Danderydsborna får alltså ungefär 50 gånger så mycket i bidrag som Åseleborna. Snacka om girighet!

Inga kommentarer: