torsdag 18 januari 2018

I dag är det Nalle Puh-dagen

» Så kan det kanske gå

Det är valår, och vi får vara beredda på ett ökat intresse för alla väljarundersökningar som görs. Det finns många sådana. Varje tidning med självaktning har ju sin undersökning. Tillförlitligheten för alla dessa undersökningar är nog lite si och så. Studerar man dom alla lite mer, så kan man se att en del väldigt ofta lutar åt ett visst håll och andra åt ett annat håll.

Men alla dessa tvivelaktigheter gör ju inte studerandet av undersökningarna mindre spännande. Vi kan ju alla välja våra favoritundersökningar baserat på vilkas resultat som gör oss mest glad. I dag har jag t.ex. roat mig med att studera den undersökning som Metro i dag publicerar och som görs av Yougov. Resultatet är hur som helst ganska spännande, så jag tänkte ägna lite utrymme åt den.

Den största vinnaren i undersökningen, jämfört med förra månaden, är Centern som får 9,1% (+1,2). Sympatisörer som man uppenbarligen tagit tillbaka från Moderaterna som nu är månadens stora förlorare. 20,9% (-1,8). Den här undersökningen tyder på att Taxi-Uffe Kristerssons smekmånad nu är över. Dom andra båda förlorarna är Folkpa... f'låt Liberalerna som trillar under strecket till 3,8% (-1,1). Paniken bland de allt glesare sympatisörerna till Jan "skoltalibanen" Björklund verkar ha nått högt upp eftersom jag såg att man på valsedlarna har för avsikt att referera till att man tidigare hette Folkpartiet. Den tredje stora förloraren är Kristdemokraterna, där Ebba Busch Thor nog inte blir så långvarig som ledare efter valet. Månadens siffra är 2,5% (-0,8). Jag är övertygad om att Kristdemokraternas öde är beseglat. Väljarundersökningarna är i stort sett eniga om att det är kört, och utvecklingen går dessutom åt fel håll. Kd behövs inte, och det hjälper inte med Lars Adaktusson! Totalt tappar de fyra borgerliga Högerallianspartierna 2,5 procentenheter och både Liberalerna och Kristdemokraterna riskerar alltså att åka ut.

Jonas Sjöstedt
Vinnarna hittar vi istället på den Rödgröna sidan. Bäst går det för Vänsterpartiet som går upp till 7,8% (+0,8) medan Socialdemokraterna går upp till 26,2% (+0,7). En siffra som ju faktiskt är rejält usel för Socialdemokraterna. För att Stefan Löfven ska kunna få godkänt i nästa val så måste man återvinna en rejäl andel av alla de väljare som gått till populisterna i Sverigedumokraterna. Men, detta får inte gå till på det vis som man från S-ledningen uppenbarligen satsar på. Dvs en eftergift till främlingsfientligheten och flera andra mer eller mindre högerfärgade förslag. Som inskränkningar i de fackliga organisationernas strejkrätt. Det är dags att visa att man är ett välfärdsparti och inte ännu ett annat blekt halvborgerligt parti med eftergifter till främlingsfientligheten. Det ska tilläggas att även Miljöpartiet har en uppåtgående trend. Man kravlar sig tillbaka över strecket till 4,5% (+0,6). Totalt ökar de tre Rödgröna partierna med 2,1 procentenheter.

Sverigedumokraterna ligger i den här undersökningen kvar på 20,5% utan någon förändring. Övriga partier (vilket väl främst handlar om Feministiskt Initiativ) får 2,6% (+0,4). Tyvärr tillhör Yougov de undersökningar som inte särredovisar FI. Men man kan ju gissa att FI är nästan lika stora som Kd.

Att få ihop en regering med de här siffrorna kan nog bli svårt. Ett valresultat med dessa siffror skulle göra S+Mp ensamma större än den borgerliga Högeralliansen (M+C). Högeralliansen ligger långt efter eftersom både L+Kd skulle åkt ut. Däremot blir det svårt att få ihop en majoritetsregering och undvika en regering som är beroende av pajasarna i Sverigedumokraterna. En Mittenkoalition med S+C+Mp får inte heller ihop en majoritet. Det är ju en utväg som jag länge trott vara en möjlighet. En sådan konstellation blir mindre än M+Sd och skulle alltså bli beroende av V. Något som jag tvivlar på att C skulle ställa upp på. Ulf Kristersson behöver stöd av både C+Sd för att få ihop en majoritet. Något som inte C ställer upp på. En koalition av Borgerligheten + Mp (något som är vanligt i många kommuner) skulle bli större än S+V men blir beroende av Sd. Något som knappast C eller Mp ställer upp på.

Kort sagt, det här valresultatet skulle skapa stora problem! Skräckscenariot är ju en stor koalition S+M. Naturligtvis med undantag för en konstellation som inbegriper de rasistiska och populistiska pajasarna under ledning av Jimmie Åkesson.

Inga kommentarer: