torsdag 11 januari 2018

Pengars makt

» En smart affärsidé

Läkarbesök
Åtminstone är detta nog vad herrarna bakom Doktor.se tycker om sitt senaste infall. Doktor.se är alltså en av de senaste s.k. "nätdoktorer" som dykt upp på den svenska marknaden. Bakom ligger tydligen affärsmannen Svante Tegnér, som bor på Östermalm i Stockholm. Mest känd är han kanske som prinsessan Victorias ersättare för Daniel Collert när det förhållandet tog slut. Uppenbart är att förhållandet inte varade så länge utan bara några veckor. Svante Tegnér har engagerat sig i flera e-handelsföretag och driver tydligen tillsammans med sin pappa också en vin- och sprithandel. Nu är det alltså Doktor.se som gäller. Där har tydligen Svante Tegnér fått en smart idé. Man har köpt upp en vårdcentral i Sörmland. Det smarta med detta är att i Sörmland har man ingen patientavgift för patientbesök inom primärvården. Eftersom man nu är lokaliserade till Sörmland så behöver inte heller Doktor.se ta ut någon patientavgift. Oberoende av var i landet "patienten" bor. En perfekt affärsidé i konkurrensen med de andra nätdoktorerna. Bara ring upp och prata om vad som helst, från vårtan på stortån till hostan, tandproblemen, psykiska problemen, allergierna, det ryggonda osv. Det kostar dig inte ett dugg. Fast det är klart Doktor.se bjuder naturligtvis inte på det hela gratis. Räkningen skickas till det landsting där du bor. Där får skattebetalarna betala till Doktor.se lika mycket som om du hade besökt din egen vårdcentral + patientavgiften. En perfekt affärsidé!

Fast de landsting som får hosta upp pengarna är inte lika nöjda. Läkarförbundet är inte lika övertygade. Landstingen runt om i landet är alltså inte heller lika nöjda. Den stora risken är att pengar som hade behövts till behandling av svårare sjukdomar nu går till Doktor.se för att dom med god vinst ska ge goda råd om enklare sjukdomar. Men, alla affärsidéer är goda - utom dom dåliga!

» Dom som kommer undan

Paragrafernas makt
I slutet av oktober (30 okt) skrev jag om den svenska företagsledaren Ola Rollén som stod åtalad i Norge för insideraffärer. Nu har domen kommit, och enligt denna är de affärer som Ola Rollén gjort inte kriminella. - "Skadar förtroendet för rättssystemet" kommenterar Svenska Dagbladet domen med. I korthet handlar affären om att "Dag 1 och 2 köper Ola aktier i företaget A för 48:-/styck för sammanlagt nästan 15 miljoner kronor. Företaget A är mer eller mindre akut i behov av nya pengar så han kan köpa aktierna billigt. Dag 3 blir det offentligt att företaget A räddas genom tillskott av pengar från företaget B samtidigt som ett nytt avtal med företaget C sparar mångmiljonbelopp för företaget. Aktien rusar med 110 procent upp." Det intressanta är alltså att nämnda Ola Rollén äger företag B som räddade företag A. Fast enligt domen i Norge handlar det inte om insideraffärer! Vilket inte kan tolkas på annat sätt än att Ola inte hade en aning om att hans bolag B skulle rädda företag A. Det var en ren tillfällighet att han råkade köpa aktier för 15 miljoner dagen innan detta skedde. Visst är det fascinerande hur kriminell man får lov att vara inom företagsvärlden utan att vara kriminell!

Det ska poängteras att jag bloggat om Ola Rollén förr. Redan den 12 november 2011 konstaterade jag att vi bodde i olika världar. Ola Rollén och hans gelikar och alla vi andra alltså. Här kan ni läsa dom raderna. Vi kan i varje fall konstatera att juridikens labyrinter är spännande.

Inga kommentarer: