onsdag 31 januari 2018

Läs en riktig tidning

» Notiser från Näringslivshorisonten

I grunden är jag faktiskt ekonom även om min ekonomiska universitetsutbildning avbröts av militären. Men jag har trots detta varit väldigt intresserad av ekonomi. Både företagsekonomi, men ännu mer nationalekonomi. Är man till detta politiskt intresserad så finns det ju mängder med beröringspunkter. Alltså tänkte jag välja ut lite små notiser från främst näringslivssidorna i dagens press. Ibland kan det ju det som är små nyheter för en del vara stora nyheter för andra.

- "Vi har trott att vi har kunnat hjälpa alla att bli digital. Vi hade fel." Sagt av Hans Olav Rønningen på den norska banken DNB. En bank som kommit underfund med att det finns en hel del bankkunder som lämnas i sticket när allt går ut på att digitalisera bankservicen. Nu vill den norska banken DNB försöka lyssna även på sina "analoga" kunder. Kanske inte en helt fel tanke för fler fartblinda banker även i Sverige. På annat håll så ser jag att bankerna använt sig av webbundersökningar för att utröna vilken service kunderna vill ha. Dvs det är bara de redan "digitaliserade" som blivit tillfrågade. Dom andra "glömde" man att fråga.

Ännu mer pengar
Det går framåt för Facket. För första gången i Ryanairs 32-åriga historia har flygbolaget erkänt en fackförening som motpart. - "Givet Ryanairs tidigare fientlighet mot fackförbund är dagens överenskommelse historisk" konstaterar Brian Stutton på brittiska pilotföreningen Balpa. Vem har sagt att det inte kan gå framåt?

Sedan läser jag att bland annat det amerikanska IT-företaget Devumi ertappats med att ha sålt uppåt 200 miljoner påhittade Twitter-konton som följare till en rad skådespelare, idrottsstjärnor, företagsledare, politiker, journalister och andra som velat kunna "skryta" med så många följare som möjligt. Ju fler följare desto större inkomster från reklam och annat och dessutom mer prestige. Undrar hur mycket det skulle kosta mig att fördubbla antalet följare till mitt eget Twitter-konto? Dom är 24 för tillfället...

Och på tal om hur vi blir lurade på nätet så ser jag att modebloggaren Kissie dömts i Patent- och marknadsdomstolen. Det handlar helt enkelt om att Kissie (som många andra) inte öppet talar om i sina blogginlägg att det dom skriver i själva verket är reklam som hon får ersättning på olika sätt för att skriva. Ni som läser blir helt enkelt lurade när dom tipsar om något nytt dom hittat. Dom har inte alls "hittat" det, dom har fått ersättning för att skriva snällt om det. Nu döms hennes bolag Alexandra Media Sweden AB att markera reklam som reklam mot ett vite på 100.000 kronor. Kissies advokat är lite missnöjd med domen eftersom hon hävdar att många andra är ännu värre. Jag vill med anledning av detta påpeka att jag inte får någon som helst ersättning från någon för att tycka allt jag tycker. Jag får inga gratis provexemplar, gratisprenumerationer eller något.

Vidare ser jag att vår gnälliga opposition åkt på ett rejält bakslag. Vad ska dom nu gnälla på? Bloomberg har kommit fram till att Sverige försvarar sin andraplats i tabellen över världens främsta Innovationsländer. Det är helt enkelt goda förutsättningar för företagsverksamhet i Sverige. Det man har betygsatt är Forskning- och utvecklingssatsning, förädlingsvärde i tillverkning, produktivitet, antal högteknologiföretag, inskrivna på högre utbildning, forskarandel av befolkningen, patent (sökta, beviljade, i kraft). Vi får bara stryk av Sydkorea. USA trillade ur 10-i-topp. Vad ska dom egentligen gnälla över nu? Det går ju inte att driva företag i Sverige hävdar man. Sedan visar internationella undersökningar att företagsklimatet i Sverige är bland det bästa i världen.

Den punkt här ovan där Sverige låg sämst till var andelen personer i högre utbildning. Där låg vi bara på 18:e plats bland de dryga 100-talet länderna som ingått i undersökningen. Kan det finnas något samband med den "usla svenska skolan". Jag såg på annat håll att Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström berättade om exakt när hon blev övertygad om problemen med den svenska kommersialiserade friskolan. - "Vändningen kom när en internationell gäst, med stor kunskap om världens skolsystem, ifrågasatte varför Sverige fortsätter att tillåta vinstuttag i offentligt finansierade skolor - trots försämrade resultat, minskande jämlikhet och att inget annat land valt att följa efter." Vår unika kommersialiserade friskola genomfördes av moderata skolministern Beatrice Ask på 90-talet. När hon ska försvara sitt beslut i tidningen menar hon bara att socialdemokraterna haft många år på sig att ändra beslutet. Dvs hon hävdar inte ens att det var ett bra beslut...

För övrigt ser jag att en av de ledande börsnoterade skolkoncernerna, Academedia, beslutat sig för att lägga ner ett par gymnasieskolor. Plusgymnasiet i Malmö och Mikael Elias gymnasium i Karlskrona. Dom lönar sig inte tillräckligt. Så nu står en hel del gymnasieelever med 1-2 år kvar på Gymnasiet utan skola efter sommaren.

Det är alltid spännande att läsa tidningen. Man ska läsa ALLT, även det man från början inte trodde vara intressant. Det är det som är de stora skillnaden mellan att läsa en "riktig" papperstidning och att bara läsa på nätet. Man missar en massa nyheter som inte verkar intressanta av bara en rubrik på nätet, om man ens får en rubrik om det där. Läs papperstidningar! Det ger så mycket mer. Den reklamen får jag ingen ersättning för.

Hela världen i ett nötskal

Inga kommentarer: