fredag 26 januari 2018

Hurra!

» Förbudssverige

För en del är detta ett skällsord. Själv tycker jag faktiskt att det först och främst är en kärleksförklaring. Om några dagar inför äntligen även Sverige ett självklart förbud mot mobilanvändande medan man kör bil. Händerna och uppmärksamheten ska ägnas åt trafiken, inte åt att leka med en mobiltelefon. Nu inför äntligen Sverige även ett förbud. BRA! Ett annat område där en stor majoritet med förväntan väntar är på ett förbud mot smällare och fyrverkeriterrorn. En del, som "bangers", är redan förbjudna. Andra förbud följer. BRA!

Fimpa mera
Men, nu tänkte jag glädjas åt ett annat utökat förbud som jag välkomnar. Regeringen lägger fram en förslag om rökförbud på t.ex. järnvägsperronger, busshållplatser, lekplatser och uteserveringar. BRA! Inte en dag för tidigt. Jag tycker att det är ganska så självklart att det är den som inte vill utsättas för röken vars intresse man först och främst måste ta hänsyn till. Jag är gammal nog för att ha varit med när det var helt OK att sitta och röka på restaurangerna inomhus. Att förflytta sig genom ett tåg innebar att man fick hålla för näsan när man skulle passera rökavdelningen. Att hamna bakom en kedjerökare på flyget gjorde att man ångrade att man steg på flygplanet. Utvecklingen har alltså gått framåt. Restaurangerna hotade med att dom skulle tvingas lägga ner om man inte fick röka där. Vi kan se hur det har gått.

I dag låter det ungefär likadant. Restaurangnäringens kamporganisation Visita säger naturligtvis Nej. I dag är ju Sveriges dyraste minister någonsin, Maud Olofsson, ordförande för Visita. Jag har dock inte hört något uttalande från henne ännu. Man använder dock ungefär samma argument som när det första förbudet kom. Ett förbud som jag faktiskt tror att restaurangnäringen har tjänat på. Det blir nog samma vinst den här gången. Att personalen genom Hotell- och restaurangfacket är positiva förstår nog alla. Det är deras medlemmar som går omkring i röken.

Fimpa mera
En del andra som är negativa är en del borgerliga politiker. Som naturligtvis kommer dragande med det sedvanliga gnället om "Förbudssverige", och att man inte kan förbjuda allt man inte tycker om. Att höra Jan Björklund försvara rätten att förpesta tillvaron för andra människor blir nästan komiskt.

Bara fortsätt med förslaget. Det är ganska självklart att man inte får lov att röka och fördärva miljön för andra på platser där vi alla vistas. Att röka på en lekplats är ju direkt korkat. Om jag står och väntar på bussen och eller tåget är det självklart att jag ska ha rätt att göra detta utan att behöva flytta på mig när tobaksegoisterna drar igång. Jag är övertygad om att det finns en klar majoritet bland svenskarna för att man ska ha rätt att sitta på en servering utan att behöva utsättas för bordsgrannens bolmande stinkpinne. Det är dags - NU!

Kanske kan vi samtidigt minska rökarnas vidriga nedskräpning. Vad är det som gör att en rökare tar det för självklart att man bara släpper sin fimp på marken när man rökt färdigt? Tror dom att den bara försvinner? Tycker dom att det är en mänsklig rättighet att få släppa sitt avfall på marken där man står? Det slängs mycket skit i naturen. Men jag är övertygad om att de flesta läskdrickare slänger inte bara sin burk där dom står. De flesta godisätare släpper inte bara sitt omslagspapper där dom står. Men bland rökare är detta helt naturligt. Finns det inte en askkopp inom en halv meters avstånd så släpper man bara fimpen. Angriper tobaksröken även hjärnsubstansen? Hur tänker en rökare? Kan någon mejla mig och berätta?

Rökare är de värsta egoisterna som finns. Hade dom inte varit detta hade kanske inte förbudet behövts. Tack för förslaget! BRA!

Inga kommentarer: