onsdag 24 januari 2018

Frufridagen

» Om mobilberoendet

Är mobiltelefonen något positivt eller något negativt? Jomenvisst, visst är det så att rätt använd är den "smarta" mobiltelefonen ett utmärkt hjälpmedel. Tyvärr är det alldeles för mycket av den andra varan. Mobilmissbruk! Vi har gjort oss beroende av den smarta mobilen.

Varning för mobilberoende
Visst är det komiskt att se när t.ex. ett gäng går ut på restaurang för att umgås och det första som händer när dom satt sig vid bordet är att alla halar upp sina mobiler och börjar fibbla med dom istället för att umgås.

När jag åker tåg så är det allra värsta att hamna bakom någon som under hela resan på 25 minuter tvingar mig att höra någon berätta om alla familjebekymren i mobilen. Så att alla andra på tåget också blir fullt insatta i problemen.

Sedan har vi dom där som går mitt på gångbanan fullt upptagna av sin mobil så att dom inte märker något annat. Mötande, någon som vill passera, eller att dom passerar en vägkorsning och kanske borde se sig för.

Fast alla dom här som envisas med att fibbla med mobilen samtidigt som dom kör bil har nu bara en vecka på sig sedan blir det olagligt när mobilförbud införs i trafiken. Yrkestrafik som kräver mobilkontakt får lösa detta tekniskt med handsfritt. Utmärkt!

Jag ser också att det börjar bli allt mer vanligt med mobilförbud i skolorna. Det är helt självklart att man INTE har mobilen igång under lektionstid. Det har också visat sig att de som även är mobillösa under rasterna mår mycket bättre.

Jag är övertygad om att i dag är mobilen den värsta stressfaktor vi har i vårt samhälle. Allt för många verkar inte klara många minuter utan att känna sig tvingade att uppdatera sig. Så ett litet råd! Man kan faktiskt klara sig ganska länge utan att vara uppkopplad. Rätt använd är mobilen ett perfekt hjälpmedel. Men låt inte mobilen ta över ditt liv.

Inga kommentarer: