söndag 28 januari 2018

Money makes the world go around

» Lever vi på samma planet?

Det förekommer att man undrar om vi lever på samma jordklot, i samma tidsålder. Regeringen har ju efter många om och men och efter påtryckningar från Vänsterpartiet lagt fram ett förslag om begränsning av vinsterna för kommersiella välfärdsföretag. I dag gör de stora börsnoterade jättarna mångmiljardvinster på våra skattepengar. De privata vinstdrivande skolorna gör vinsterna genom att spara på kostnaderna. Så har t.ex. kommersiella friskolor lägre lärartäthet än kommunala skolor och dessutom lägre andel behöriga lärare än kommunala skolor. Någonstans måste man ju spara in på kostnaderna så att det blir något över till aktieägarna. De som jobbar i skolorna inser problemen. - "Lärarnas riksförbund stödjer regeringens förslag om en begränsning av vinsterna för landets friskolor" säger t.ex. Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén. Det finns också en majoritet bland väljarna som har en stor förståelse för en vinstbegränsning.

Skola
Men, på en helt annan planet bor t.ex. skoltalibanen Jan Björklund och hans Folkpa... f'låt Liberalerna. Enligt dom är förslaget "Spiken i kistan för valfriheten"! På andra håll har jag sett förklaringar som hävdar att vinstbegränsningen gör Sverige till en kommunistdiktatur. Jan Björklund tar också i samma veva åt sig äran för LSS-reformen och lovar att kämpa för den.

När Friskolereformen och det fria skolvalet infördes handlade det inte om att börsnoterade vinstmaximerande koncerner skulle ta över skolmarknaden. Då handlade det om att göra det möjligt för skolor med annorlunda pedagogik. Att rädda kvar små lokala byskolor. Att entusiaster skulle kunna erbjuda ett alternativ. Men i verkligheten handlade det om att genomföra marknadsekonomen Milton Friedmans idéer om marknadskrafternas välsignelse. Jag tycker att ni alla ska läsa Peter Fällmar Anderssons rader i Helsingborgs Dagblad (och Sydsvenskan förutsätter jag) med rubriken Världens ensammaste land.

Vad menar då Peter Fällmar Andersson med rubriken "Världens ensammaste land" när det handlar om skolan? Jo, det handlar inte om att Sverige genom att begränsa vinsterna för de börsnoterade skolkoncernerna blir det mest kommunistiska landet i världen. Nä, det handlar istället om att Sverige numera, sedan Chile avskaffat den reform diktatorn Augusti Pinochet införde, är ensamma i hela världen om att tillåta vinstdrivande skolkoncerner att driva skattefinansierade skolor. Hela världen i övrigt har insett att den "friskolereform" som Jan Björklund är så stolt över faktiskt ger en sämre skola. Vi har fått kanske världens mest segregerade skola. Vi har också fått en skola där riskkapitalister genom att dra in på lönekostnaderna kan driva skolor som lockar till sig elever som vill "slippa" beblanda sig med andra. Under ett antal år har de svenska skolresultaten försämrats. Elever som behöver stöd får inte detta. Om den kommunala skolan får högre skolpeng för att ta hand om elever med speciella behov får samtidigt automatiskt de vinstmaximerande friskolorna högre skolpeng som kan öka deras vinst ytterligare.

Skola
Att införa en begränsning av vinsten drabbar inte de små byskolorna som drivs som friskola, det drabbar inte skolor som drivs av entusiaster med kanske en annorlunda pedagogik. Dom drivs inte för att ge vinst utan för att undervisa. Alltså skulle en vinstbegränsning inte drabba dom. Det skulle däremot drabba de stora börsnoterade skolkoncernerna som inte kan fortsätta plocka ut stora vinster till sina aktieägare. Något som vi alltså är unika om i hela världen att tillåta. Fast det håller skoltalibanen Jan Björklund tyst om...

Slutligen något om LSS-lagen. LSS-lagen, som Major Jan Björklund är så stolt över är egentligen felkonstruerad. En stor del av de "skandaler" vi med jämna mellanrum kan läsa om i media handlar om felkonstruktionen med tre olika (Stat, Kommun och Sjukvård) som har ett ansvar. De flesta skandalerna beror just på gränsdragningen mellan vad Försäkringskassan ska bevilja, vad sedan kommunen ska ansvara för och vad som är sjukvård. Dessutom har lagen skrivits så att det varit mycket lätt för mer eller mindre kriminella att starta "LSS-företag" och leva gott på att ge vård som inte behövs. När nu jakten på skurkarna kommit igång drabbas tyvärr även ärliga. Jakten på skurkarna och missbruket får INTE gå ut över de behövande.

Sedan återstår frågan om lagen går igenom. Det troliga är nog att den inte gör detta eftersom Sverigedumokraterna i denna fråga som så många andra bytt åsikt till en allmänborgerlig ståndpunkt för att fjäska in sig hos Moderaterna. Sd gick till val med stöd för en begränsning men har alltså här som på mängder av andra frågor under åren bytt åsikt. Ibland efter att ha bjudits på middag av Näringslivet, Ibland bara för att bli populära hos Moderaterna. Ibland bara för att man ju faktiskt är ännu ett borgerligt högerparti - med nazistiska rötter.

Inga kommentarer: