måndag 19 augusti 2013

Om ökad byråkrati

Om besparingar inom den offentliga sektorn: Jo, nästan all offentlig (= statlig) administration drabbas i dag av nedskärningar (= besparingar / rationaliseringar). Men det finns faktiskt en statlig byråkrati som inte skärs ner utan som fortsätter att växa. Regeringskansliets personalkostnader har för det första halvåret ökat från 2.241 miljoner till 2.392 miljoner kronor på ett år. Det är upp med nästan 7% pga rejäla lönelyft samt dessutom en utökning av personalen. Det är väl skönt att Högeralliansen i varje fall tänker på att hålla sysselsättningen uppe inom något område - dvs den egna administrationen!

Skattefiffel: Jag ser att nu har till och med Anders Borg börjat inse att ROT-bidragen (och RUT-bidragen) börjat bli en ny stor fiffelmarknad. Bidragsfusket är stort inom den uppkomna bidragsmarknaden. Nu hotar Anders Borg med att det kan bli aktuellt att skärpa lagstiftningen. Eller varför inte avskaffa bidragssamhället?

Rädda sig den som rädda kan: Jag såg för någon dag sedan att huvudägaren till det privata vårdföretaget Attendo, alltså IK Investment Partners, börjar dra öronen åt sig när det gäller framtiden för privatiseringshöjdpunkterna. Man plockar nu ut en extra miljard ur bolaget genom att öka skulden. Inte vinst alltså utan ökad skuld för att plocka ut pengar. Det gäller väl att plocka ut pengarna innan krasch? Ägarna till JB Educations plockade ju ut många hundratals miljoner ur bolaget under några år och sedan plötsligt gick man i konkurs med skulder på 1 miljard. Se Dagens Nyheter och Helsingborgs Dagblad.

Släng euron i pappersmakulatören: EU-älskarna inom Folkpartiet ger sig inte. Och det ska dom egentligen ha en eloge för. Att fortsätta kämpa för något så dödfött är faktiskt värt all heder. Jan Björklund, Birgitta Ohlsson och Nina Larsson argumenterar i en debattartikel i Svenska Dagbladet för en utvidgning av EU-samarbetet. Så speciellt populära på dessa döda idéer blir man inte. Men eftersom hela EU är en självgående kannibal som äter upp sig själv så får man nog rätt även om folket inte håller med. Men det går tyvärr inte att stoppa utvecklingen som fortsätter av sig själv. Inte förrän det kraschar. En som däremot verkar ha insett vad folket tycker och i ren populism försöker argumentera emot Euro-tvånget är moderaten Karl Sigfrid. Jag håller med dig på den punkten - men jag litar inte på dig!

Inga kommentarer: