måndag 12 augusti 2013

Om en klydderöv

En redi klydderöv: Sydsvenskans Per T Ohlsson fick stort genomslag på sitt uttryck om Folkpartiet som Klyddpartiet. Ett uttryck som snabbt fick stor spridning. Och då kan naturligtvis inte heller jag missa tillfället. Jag vill karakterisera Jan Björklund som en redi klydderöv! För en icke-skåning kan detta låta lite humoristiskt. Det är det inte, det är en grov förolämpning. Att "klydda" kan beskrivas som att krångla till saker i onödan, vara klåfingrig, göra någonting mer komplicerat än det egentligen är. Och det är väl en ganska bra beskrivning på Jan Björklunds insatser inom skolpolitiken. "Röv" är ju den bakre delen av vår kropp. Medan svenskar säger "Delad är smaken - precis som baken" så säger vi Skåne "Smaken är klöven - precis som röven". "Klydderöv" är alltså en grov förolämpning. Men rätt är det. Se även Sydsvenskan och Svenska Dagbladet.

Väljarundersökningarna är igång igen: Jag tycker det känns som längesedan sist. Jag började nästan sakna dom. Men i dag presenterar Metro sin väljarundersökning för augusti. Den stora vinnaren är Moderaterna med +1,9 (28,4%) och Kristdemokraterna +1,0 (4,0%). De stora förlorarna är Sverigedemokraterna -1,3 (9,9%) och Folkpartiet -1,3 (5,4%). Totalt leder de Rödgröna med 47,5% över Högeralliansens 41,4%. Men eftersom Centern med 3,6% åker ut skulle de Rödgröna nästan få egen majoritet i Riksdagen. Högeralliansen + Sverigedemokraterna skulle fått 47,7% att fördela riksdagsmandat på. Och då ligger Kd precis på gärsgårn.

Stoppa rasismen
Blandade känslor: Det händer att även en bloggare som Sven Tycker, som i allmänhet har klara åsikter om det mesta, får problem. Både sån't jag begriper och sån't jag egentligen inte har en aning om är jag duktig på att tycka till om. Tycka kan jag! Men någon gång då och då vet jag inte vad jag ska tycka. Jag ser att den svenska rasismens mest framträdande bastion på nätet, Avpixlat, har utsatts för en nätattack som stängt ner vidrigheterna en tid. Och det är nu som jag känner mig så splittrad. Visst är det skönt när någon sätter stopp för spridandet av skiten? När detta skrivs verkar man fortfarande inte ha kommit igång. Men sedan har vi ju det där med yttrandefriheten! Någon vis man har någon gång sagt: - "Jag hatar dina åsikter, men jag skulle offra mitt liv för din rätt att framföra dom". Jag vill dock påpeka att jag inte skulle offra mitt liv för att rädda Avpixlat - där går gränsen. En vidrig sajt som står Sverigedemokraterna nära, även om man förnekar detta från båda håll. Sant är dock att finansieringen till stor del sker med hjälp av den högt uppsatte Sverigedemokraten Kent Ekeroth. Och när man läser de vidrigheter som sprids med hjälp av Avpixlat känner jag (nästan) glädje över att sajten ligger nere. Det handlar inte om att sprida sina åsikter, det handlar om att sprida lögner, rasism och förtal. Men SD och deras närstående är skickliga på att sprida hel och halvlögner. För några dagar sedan fick jag ett litet blad i min brevlåda från Sverigedemokraterna som ondgjorde sig över "papperslösas" rätt till tandvård för 50 kronor. Vad man glömde att berätta är att dessa 50 kronor är mer än två dagars inkomst för de som får några pengar. Och att tandvården handlar om akut tandvård, ingen annan tandvård kommer på tal.

DAB i papperskorgen: Det är inte bara jag som ifrågasätter vad delar av den politiska eliten (läs vår moderata kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth) har för framtidsplaner för radiomediet. Jag läser t.ex. i Expressen att dom tycker ungefär som jag. Ett införande av DAB-radio samtidigt som FM-radion stängs ner riskerar att snarast innebära att etersänd radio får sin dödsstöt. Vem är villig att köpa nya radioapparater samtidigt som alla klockradioapparater, bilradioapparater osv ska slängas på skroten? Tänk om!

Inga kommentarer: