söndag 18 augusti 2013

Naturreas

Ett självklart förslag: Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har krävt det ganska självklara, dvs att naturreservat är just det, naturreservat. Jonas Sjöstedt har krävt att prospektering efter mineraler i naturreservat och i områden som klassats som världsarv ska stoppas. Ett ganska självklart krav. Meningen med naturreservat är ju att skydda området från exploatering. Det är ju för att skydda området som det görs till naturreservat. Och då är det väl för tusan självklart att man inte kan börja borra efter mineraler osv i området. Då har det ju upphört att vara ett naturreservat. I princip får man inte bryta en gren på träden i naturreservatet, hur f-n kan man då få prospektera efter mineraler där? Fast gruvföretagen är inte nöjda. Och det kan man förstå, för dom är chansen att tjäna en hacka viktigare än vår miljö. Heja Jonas!

En del går för sig, annat inte: Emma Green Tregaros anspråkslösa protest mot Rysslands homofoba lagar i form av regnbågsfärgade naglar fick rejäl uppmärksamhet. En vacker och diskret deklaration om alla människors lika värde. Men tydligen gillade inte IAAF (Internationella friidrottsförbundet) det hela utan dom har gjort klart för det svenska friidrottsförbundet att politiska protester är inte tillåtna. Däremot har man inte sagt ett ljud till det ryska förbundet om Jelena Isinbajevas kritik mot naglarna och deklaration av sitt stöd till Putin. Och hopperskan Brigetta Barretts "Jumpin 4 Jesus" på sina skor har inte heller resulterat i några protester. Och alla korstecken som görs? Vad är tillåtet, och vad är inte tillåtet när det gäller att deklarera vad man står för?

Centraliseringens samhälle: Biskopen i Skara, Åke Bonnier, skriver en av de bättre debattartiklarna på länge. Under rubriken Är människorna mer värda i storstaden än på landet? pekar han på hur samhällsservice allt mer centraliseras till storstäderna medan landsorten och mindre orter utarmas. Sedan 2006 har det försvunnit 14.000 statliga jobb från den del av Sverige som inte kan kallas för storstäder. Samtidigt har det tillkommit 1.700 statliga jobb i storstäderna. Det handlar om Försäkringskassan, Skatteverket osv. Sverige är ett av världens mest "huvudstadscentraliserade" länderna i världen. Och när de offentliga jobben försvinner från de mindre orterna försvinner alltså antalet arbetsplatser där, då försvinner också underlaget för annan service som restauranger, affärer osv. Det är dags att sätta stopp! De som bor på "landsbygden" är lika mycket värda som de som bor i storstäderna. - "Dessutom är bristande kännedom om varandras villkor en viktig faktor. Det går inte att tänka sig Sverige utan Stockholm. Tyvärr verkar den omvända tanken förekomma. Det tycks gå att tänka sig Sverige utan en landsort och landsbygd där människor kan bo och utvecklas med allt det stöd hon behöver av lokal service, utbildningsmöjligheter etcetera. Det finns dessutom en risk att kommande generationer inte förstår vikten av landsbygden som områden för produktion av mat, virke etcetera."

Inga kommentarer: