fredag 9 augusti 2013

Högsta beslutande organ är (ibland) Riksdagen

Vem bestämmer? För två år sedan beslutade en majoritet i Sveriges Riksdag att FAS 3-åtgärden i arbetsmarknadsåtgärderna skulle slopas. Och jag har alltid trott att Sveriges Riksdag är högsta beslutande organ i det svenska samhället. Men riktigt så är det tydligen inte. Sedan sommaren 2011 när Riksdagen fattade beslutet (mot Högerregeringens vilja) så har antalet inskrivna i FAS 3 ökat från 26.000 till 34.000. Och det finns inga tecken alls som tyder på att antalet ska minska eller helt tas bort. På Arbetsförmedlingen säger man: - "Vi har inte fått något direktiv av regeringen och heller inte någon lagändring som innebär att sysselsättningsfasen upphör." Nä, för Högerregeringen struntar totalt i vad Sveriges Riksdag har beslutat. Så stark är tron på demokratin!

Sveriges Radio
Public Service vinner: Enligt den mätning som TNS Sifo gör av vårt radiolyssnande så tar Sveriges Radio lyssnare från den kommersiella radion i hela landet. I Stockholm har SR gått från 40,6% till 42,3% samtidigt som den kommersiella radion gått från 30,6% till 27,8% på ett år. Och på samma sätt går det i Göteborg och Malmö/Lund. Kvalitet segrar!

Och på tal om goda nyheter så ser jag att den rasistiska tidningen Dispatch International inte får tillräckligt med läsare så man tvingas nu lägga ner den tryckta papperstidningen. Det är skönt att veta att dom där rasisterna trots allt inte är så många.

Kris för kärnkraften: Jag lyssnade på Vetenskapens värld i dag på Sveriges Radios P1 (tack för Public Service som sänder annat än bludder mellan de senaste hitsen). Det handlade om kostnaderna för slutförvaringen av det svenska kärnkraftsavfallet. Allt fler hävdar att kalkylerna inte stämmer. Det kommer att kosta mer än vad Kärnkraftsindustrin har budgeterat. Och det innebär att det inte avsätts tillräckligt med pengar. 110 miljarder kronor (det är 9 nollor efter de 110) räknar kärnkraftsindustrin att det ska kosta. Andra beräkningar talar om 30 eller kanske 50 miljarder ytterligare. Andra tror att sluträkningen kanske slutar på 200 miljarder. Kalkylerna bygger också på att kärnkraften ska drivas i 60 år och att driftsäkerheten är klart bättre än vad den är i verkligheten. Mycket talar för att den avgift som sätts av kanske måste fördubblas eller tredubblas om inte skattebetalarna ska stå för notan en dag i framtiden. Från USA rapporteras om svåra problem för kärnkraftsindustrin. Kanske upp till en tredjedel av aggregaten kan tvingas stängas ner i förtid av rent ekonomiska skäl. Det är tur att vi i Sverige har ett statligt ägt energiföretag som ska vara en föregångare på satsningar på en mer miljövänlig energiproduktion. Jag talar om Vattenfall alltså. Nähä, dom skär visst ner sin satsning på Vindkraft för att istället täcka förluster i kolkraft och kärnkraft i Tyskland och på en ny satsning på kärnkraft i Sverige. Så var det med den föregångaren! Men ansvarig minister vår Moderata finansmarknadsminister Peter Norman, är nöjd. Fast han har väl inte gjort så många lyckade uttalanden på sistone.

Calle Twitter: Och så läser vi att Calle Twitter är igång igen. Den mannen sköter den svenska utrikespolitiken på Twitter. Och det är ju egentligen ganska praktiskt eftersom man inte behöver skriva så mycket (man kan ju inte skriva så mycket) och slipper få följdfrågor som när man kläcker ur sig dumheter på en presskonferens. Snälla, kan inte Calle Str... f'låt Twitt... f'låt Bildt tröttna och hoppa av! Resumé och Expressen.

Inga kommentarer: