fredag 30 augusti 2013

Mer skolmobbing

Lundsberg fortsätter att spöka: Jag såg på SVT en liten debatt om stängningen där en Ebba Wallmén hävdade att det i princip var klasshat, avundsjuka och media som låg bakom den skandalösa stängningen. Och i en annan debattartikel i Svenska Dagbladet hävdar en annan gammal elev, Madeleine Gadd, att det handlar om klassförakt. Däremot är de mer insatta förstående till beslutet, Professor Ulf P Lundgren tycker däremot att beslutet var ganska självklart. Många andra debattörer hävdar snarare att skolan hade stängts långt tidigare om det inte varit just överklassens egen skola. Kritiken mot förhållande har framförts under många år. Men uppenbart är att skolans ledning inte tagit kritiken på allvar utan snarare sätt trakasserierna som ett naturligt inslag i denna typ av verksamhet. Hur som helst har skolledningen överklagat beslutet. En stängning som naturligtvis får enormt svåra ekonomiska konsekvenser för verksamheten. Även om skolan om ett halvår får starta upp på nytt så har stoppet kostat stora summor. Men finanseliten ställer upp för sin plantskola.

Bahrains flagga
Kräv demokrati - ibland: Den arabiska våren har tagit många turer. I en del länder har riktningen verkligen varit mot demokrati, i andra länder har man växlat in på stickspår och i ytterligare andra länder händer ingenting. I varje fall inte som vi vet. Den demokratiska västvärlden har naturligtvis ställt upp för en demokratisk utveckling, eller hur? En stat där det i ett tidigt stadium förekom stora demonstrationer med krav på demokratiska reformer var Bahrain. Men protesterna slogs ner mycket blodigt, många dödades och oppositionsledare fängslades. Men då protesterade väl den demokratiska västvärlden? Fel! Från USA fick kungen Hamad ibn Isa al-Khalifah istället beröm för sitt resoluta ingripande och resten av västvärlden höll tyst. Nyligen har alla former av sittdemonstrationer, allmänna sammankomster och demonstrationer i huvudstaden förbjudits. Föräldrar till barn som deltar i protester kan fängslas. Och västvärlden håller tyst. Vad kan detta bero på? Kan det finnas något samband mellan det amerikanska berömmet och resten av västvärldens tystnad och det faktum att den amerikanska flottan har en stor bas i Bahrain? Demokrati är bra, men det får inte inverka på vår egen makt!

Om att välja och vraka: Idrottslag som har funnit att det är förmånligare att bedriva elitverksamheten som ett aktiebolag istället för som ideell förening verkar vilja plocka russinen ur kakan. Dvs dom vill inte ta nackdelarna med det beslutet. Bland annat då att Polisen skickar en räkning för att bevaka kommersiella jippon (matcherna). Nu senast visar AIK vad dom tycker om räkningarna. Dagens Media och Resumé. Ett annat sätt att slippa kostnaden är att återgå till att vara en idrottsförening och inte ett Aktiebolag. Men då går dom miste om de eventuella fördelarna med det.

Dagens skratt: I Expressen vädrar nyliberalen Johan Norberg sin oro för att Annie Lööf och Centerpartiet ska inse att "Stureplansvägen" leder till förintelse. Under rubriken "Centern behöver avliva heliga kor" oroar sig Johan Norberg för att den av Centern inslagna vägen mot nyliberalism och jakt på storstadsväljare ska överges när partiet allt mer närmar sig risken för att hamna under 4%-spärren i Riksdagen. Till och med Timbro har oroat sig för Centern och orden "Det är hög tid att tänka om" från Timbros VD Markus Uvell oroar Johan Norberg. Och det som det är hög tid att tänka om handlar alltså istället om att Centern inte får glömma sina decentralistiska landsbygdsfrågor. Jag hoppas Annie Lööf lyssnar på dig Johan Norberg, så är vi av med Centern i Riksdagen!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skolinspektionens agerande i Lundsberg är med mina ögon sett ett skrämmande exempel på maktmissbruk. Men med en socionom i toppen på skolinspektionen kan vi förvänta oss beslut som baseras på tyckande, obekräftade rykten och en medfödd partiskhet. Det blir ungefär som när våra socialtjänster gör vårdnadsutredningar - de har ofta bestämt sig för utfallet innan utredningen påbörjas och sedan behöver de ju bara samla på sig lite fragment som kan stödja det tänkta utfallet. Detta framgår med all tydlighet när förvaltningsrätten uttalar sig om utredningen som skolinspektionen baserar sina uttalanden på.
Vi måste inse att kvotering har sitt pris och nu har Lundsberg fått betala med råge. När skall kompetens få avgöra vem som skall befordras istället för som idag genusstatistik.

Sven Tycker sa...

Själv tycker jag att din argumentation mest bygger på fördomar och förutfattade meningar. Jag är inte socionom men har jobbat ihop med socionomer och min erfarenhet är att du mest pratar strunt. Lundsberg har under åren fått upprepade tillsägelser och varningar. Men inget har hjälpt. Det har uppenbart fortsatt som det gjort de senaste 100 åren. Men människor med mycket pengar förväntar sig att dom ska få göra som dom vill.