tisdag 6 augusti 2013

Privatiseringar - för vem görs dom?

Apoteksmisslyckandet: I en ganska uppmärksammad debattartikel i Dagens Nyheter berättar Farmaciförbundet om hur dom upplever att det gått sedan Apoteken privatiserats och marknaden avreglerats. Och det är ord och inga visor. - "Apoteksägarnas vinstkrav fara för patientsäkerheten" skriver man. Personalens möjlighet till kompetensutveckling har försämrats. Personalens tid för att följa med i vad som händer på marknaden och inom vetenskapen har försämrats. Personaltätheten har försämrats. Intresset för att sälja hudvårdsartiklar, skönhetsmedel osv har däremot ökat. Det är mer pengar att tjäna på den försäljningen än apotekens huvudsakliga uppgift, att expediera mediciner mot recept. Intressant är att följa debatten om Apotekens avreglering. När företrädare för kunder, personal, för utredningar som gjorts och oppositionspolitiker yttrar sig så är kritiken omfattande. När representanter för Högeralliansen och Apotekskoncernerna yttrar sig så fungerar allt jättebra och är en verklig framgång. Vi kan ju se KD:s Göran Hägglunds regelbundet återkommande hyllningsartiklar. Nu senast kan vi se att VD:n för Sveriges Apoteksförening, Johan Waller, tycker att det är bara personalen som gnäller. Dom som inte gnäller är uthyrarna av postboxar i diverse skatteparadis på olika öar.

Friskolefiaskot: Konkursen efter friskolekoncernen John Bauer är nu klar. Det saknas drygt 1 miljard kronor! Ja, och så är det något 1000-tal skolelever som plötsligt står utan skolutbildning. En del skolor har funnit nya ägare men en massa elever har blivit de kommunala skolornas ansvar att lösa på bästa vis. Men, hur tusan har det kunnat bli ett underskott på över 1 miljard på så kort tid? Vart har pengarna tagit vägen? Sveriges Radio.

Avregleringsfiaskot: Ett annat område där man genomfört en rejäl privatisering av marknaden och gett ett chans för diverse mer eller mindre seriösa investerare att tjäna en bra slant är vården. Det finns ett antal vårdkoncerner som tjänar bra med slantar från oss skattebetalare på att driva olika vårdboenden. Tyvärr är man i allmänhet inte lika intresserade av att betala skatter på vinsterna. Och för att tjäna rejält med slantar måste man också spara på utgifterna. Nu senast läser vi om det av vårdkoncernen Aleris drivna Vårbacka Plaza i Huddinge. En autistisk man hölls inlåst i en skrubb eftersom det väl kostade för mycket att ha personal för att hålla honom under uppsikt. Men som sagt, man måste ju offra lite om det ska bli några slantar över till investerarna. Läs i Aftonbladet, Sveriges Radio och Expressen.

Höjd pensionsålder: Jag ser för övrigt att vår moderata Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson vill fortsätta jakten på vanligt folks valmöjligheter. I en intervju i Dagens Nyheter går han nu senast till attack på Tjänstepensionerna. Dessa, som är ett avtal mellan de fackliga organisationerna och arbetsgivarna, kan man börja ta ut vid 55 års ålder. Och även om det är mycket få som gör detta så är det naturligtvis en nagel i ögat på en politisk rörelse som helst vill höja pensionsåldern till 75 år. Nu är ju tjänstepensionerna inget som regleras av lagar och av politiker utan avtalsreglerat mellan arbetsmarknadens parter. Anställda har avstått löneökningar för att istället spara pengar till sin pension. Och det finns en möjlighet att börja ta ut denna vid 55 års ålder, vilket dock mycket få gör utan speciella skäl. Ulf Kristersson är mycket väl medveten om att detta är en avtalsfråga och inte en lagfråga, men påpekar i intervjun att man ju alltid kan via lagen förbjuda avtalet. Jag undrar om Ulf Kristersson (m) samtidigt överväger att lagvägen förbjuda pensioner till avgångna riksdagsledamöter eller företagsledare enligt samma teori? Dra dit pepparn växer Ulf! Även LO är naturligtvis kritiska, men använder inte mitt ordval av taktiska skäl. Sveriges Radio.

För övrigt ser jag att till och med Migrationsverket är kritiska till Sveriges beslut att vägra visum till den syriske musikern Omar Souleyman (bosatt i Turkiet). - "Kan skada Sveriges anseende" säger Mikael Ribbenvik på Migrationsverket. Så sant, så sant.

Inga kommentarer: