lördag 9 augusti 2008

Ord och inga visor - artisternas sanningar

Sångaren Håkan Hellström har flyttat hem till Göteborg från Stockholm, och sjunger nu ut om vad han tycker om stockholmarna. - "Stockholmare är snobbiga. Stockholmare tror att dom lever i någon slags världsmetropol. Elitismen och den inbillade överlägsenheten där, det är det jävligaste". Och vi kan väl inte annat än hålla med. Den här tron som stockholmare har, att dom är någon medelpunkt, att dom är bäst är det som ligger bakom min aversion mot folket i Fjällträsk. För att ta den nyligen uppblossade debatten om dialekter som exempel. Runt hela Sverige finns det mängder av dialekter. En del svårare att förstå för andra, andra lättare. Men alla är dialekter, från skånska via småländska, dalmål osv. Men just stockholmare tror att den dialekt dom talar är rikssvenska. Det finns inget rikssvenska, möjligen något där nästan all dialekt är bortputsad. Men då låter det verkligen inte som stockholmska. Ett annat exempel på denna primitiva stockholmstro att man är ett större centrum än vad man verkligen är, är den moderata riksdagsledamoten Anna Kinberg Batras klassiska yttrande: - "Stockholmare är smartast". Ett yttrande som bevisar just motsatsen! Stockholm är internationellt en småstad i världens utkant. Acceptera detta och njut av det istället!

Den svenska sångerskan Lykke Li (Li Lykke Timotej Zachrisson) har för den amerikanska musiktidningen Blender berättat hur mycket hon hatar Sverige. - "Allt är så skinande, allt är så perfekt. Människorna är alla blonda och ser bra ut. Men där finns ingen passion. Där finns inget hjärta." Ja, det är väl antagligen bättre i USA där det inte är så skinande. Och inte så många blonda. Jag ser förresten att Lykke Li under en period bodde i Stockholm. Jag gissar att det var där hon lärde känna dessa hemska svenskar. Stanna du där borta på andra sidan, så ska vi fortsätta att leva vårt skinande och perfekta liv.

Från Georgien rapporeteras om 1400 döda i Sydossetien. Jag kan inte riktigt förstå hur ryska bombningar av övriga Georgien kunnat döda så många i Sydossetien. Eller kan det vara Georgiska bombningar som skapat alla dessa döda? I stort sett alla som bor i Sydossetien är ryska medborgare. Någonting säger mig att dom ju själva borde få bestämma vilket land dom ska bo i. Om vi nu accepterar att gränser flyttas, att områden förklarar sig självständiga. Och den principen har ju världen genom agerandet i Kosovo accepterat. De politiker i väst som hade så bråttom med att skapa staten Kosovo har ett mycket stort ansvar för det som nu sker i Sydossetien. Hör du det Carl Bildt?! FN:s säkerhetsråd har som vanligt (tyvärr) misslyckats med att få ett beslut. Ett kompromissförslag från Belgien som gick ut på att alla sidor skulle avbryta sina militära aktioner och återgå till det som gällde innan stridigheterna inleddes förkastades - av Georgien och dess allierade. Dvs USA som tränar den Georgiska armén. Allt i syfte att få ett brohuvud så nära Ryssland som möjligt.

Jag ser att en musiker anser att eftersom han är rockmusiker så bör han få rätt att ta in mer sprit i Sverige än andra. Det är ju allmänt känt att rockmusiker konsumerar mer sprit är hans argument!? Jag väntar bara på att en idrottsman kräver att få ta in mer sprit än normalt - bara för att han är idrottsman!

Åsså var det några dopade idrottare till som åkt fast!

Dagens eftermiddag har ägnats åt ett nytt biobesök. The Dark Knight, dvs den senaste Batman-rullen. En orgie i slagsmål, krascher och fantastiska Läderlappsprestationer. Jag tyckte att Christian Bale som Bruce Wayne / Batman blev alldeles för stel. Egentligen är det Michael Cane som Alfred, Gary Oldman som James Gordon och Morgan Freeman som Lucius Fox som är behållningen. Ett OK hantverk, men inget jag rekommenderar för den som inte måste se alla Batman-filmer. Knappt tre fladdermöss vill jag ge. Mitt intryck var däremot att Kevin uppskattade filmen mer.

Inga kommentarer: