måndag 4 augusti 2008

Folkpartiklar x 3 = mindre lyckat

Majorn Jan Björklund (fp) har hållit det traditionella sommartalet i Marstrand och bland annat krävt en ökad satsning på infrastrukturen. Han vill bygga nya motorvägar och vägbroar..... Så mycket för en borgerliga satsning på miljövänliga järnvägar.

En annan folkpartikel, Mathias Sundin, har åkt till USA för att hjälpa till med John McCains kampanj för att bli vald till USA:s president. Den gode Mathias är tydligen främst imponerad av att John McCain vill fortsätta kriget i Irak. Bra tänkt Mathias - vi är alla stolta över dig!?!

Samtidigt har folkpartikeln Camilla Lindberg på kort tid förvandlats från hjälte till rasist. Den folkpartistiska riksdagsledamoten blev hjälte när hon vågade stå emot partipiskan och rösta emot FRA-lagen i Riksdagen. Nu framkommer hur hon i en polisanmälan hävdat att en tjuv stulit hennes plånbok bara för att han var muslim. Frågan är om Camilla är rasist bara för att hon är jude? Jag tror varken det ena eller det andra. Dessutom hävdar den utpekade mannen att han hittat plånboken och inte stulit den och självmant överlämnat den till sin ägare. Har jag gjort bort mig nu igen, är en berättigad fråga som Camilla kan ställa sig?

Från Israel rapporteras om hur Israel av palestinier från Gaza som förs till Israel för sjukhusvård kräver information och löften om att bli israeliska informatörer (läs: spioner) innan dom får den vård dom behöver. Listan på israeliska brott mot folkrätten är nu så lång att listan börjar bli oöverblickbar. Men de internationella protesterna är som alltid mycket ljumma. Antingen för att man öppet stödjer den israeliska politiken, eller för att man är rädda för att beskyllas för att vara fientlig mot judar i allmänhet. Världens dåliga samvete för det som judar utsatts för under historiens lopp får INTE innebära att berättigad kritik mot den israeliska staten uteblir. Och vi har trots detta inte lärt mycket, det är bara att se på hur många europeiska stater i lagstiftning fortsätter att särbehandla romer.

De Nordiska länderna har skrivit ett avtal med skatteparadisen på kanalöarna Jersey och Guernsey. De kriminella skattesmitarna har nu några månader på sig att flytta sina smitarpengar till något annat skatteparadis. Jag undrar om Ryanair kan förväntas ordna extraflygningar? Varför heter det egentligen paradis? Det handlar om att gömma undan pengar (uppskattningsvis närmare 50 miljarder svenska kronor bara från Sverige). Pengar som skurkarna stjäl från resten av svenska folket. Är det ett paradis? Det borde benämnas skattehelvete! Den stora skandalen är att EU-landet Luxemburg i viss mån får fortsätta att vara ett gömställe för sådana undangömda pengar från skattesmitare.

Den ryska författaren Alexander Solzjenitsyn har avlidit. Han blev för många en symbol för motståndet mot Sovjetsystemet genom sina böcker om Gulagsystemet. Allt eftersom tiden har gått har det allt mer framgått att Alexander Solzjenitsyn var en politiskt ytterst reaktionär man som aldrig blivit speciellt folklig i Ryssland. Det stora stödet för honom kom från intellektuella grupper, som så många andra gånger när det gäller mottagare av Nobelpriset i litteratur. Men detta får inte förta den betydelse han haft för en förändring av det sovjetiska samhället - på gott och ont.

Joggingrapport: I går var det söndag och dags för veckans joggingtur. Jag trodde att det var så pass svalt framåt kvällen att svettandet inte skulle vara något problem. Men faktum är att jag nästan var svettigare efter gårdagens runda än jag var förra helgen när det var så makalöst hett. Förutom svettandet så tyckte jag också att det kändes tyngre än vanligt att springa. Men det verkar ha berott på att jag nog höll ett något högre tempo än innan. Klockan stannade på 29.05! Fast jag tror att en liten del av förbättringen beror på att jag snackade med en f.d. arbetskamrat så klockan startade först efter ca 100 meter. Å andra sidan mötte jag ett par i motionsspåret med två lösspringande skällande småhundar som trodde dom var tuffa. Och min metod när jag möter lösa hundar är att stanna och hälsa hellre än att tro att jag kan springa från hundeländet.

Det allt mer öppet främlingsfientliga danska samhället får allt fler tydliga effekter. Antalet invandrare som fått danskt medborgarskap har halverats på ett år. Drygt 3.500 senaste året. Eftergifterna till det rasistiska Danskt Folkeparti blir allt mer uppenbara. Det är en skam för de borgerliga partier i Danmark som utgör regeringsunderlag att man så öppet samarbetar med äckelpottorna.

I morgon ska en mexikansk medborgare avrättas i Texas, USA. Detta har skapat en svår konflikt mellan USA och den Internationella Domstolen i Haag. Detta eftersom mexikanen inte fått tillgång till stöd från sitt hemland under rättegången vilket internationella överenskommelser kräver. Så det är väl bara för övriga världen att döma amerikaner i rättegångar utan att dessa får något stöd från sitt hemland. Eller ska det vara som vanligt, dvs att USA har rätt att skriva sina egna internationella lagar?

Inga kommentarer: