söndag 3 augusti 2008

Försäkringskassan på dekis - del famtioelva

Helsingborgs Dagblad berättar i dag om ett par från Hyllinge här i Åstorps kommun som väntat ett par månader på tillfällig föräldrapenning som dom har rätt till under en längre period eftersom deras dotter föddes 3 månader för tidigt. Det finns också ett sedvanligt beklagande från Försäkringskassan i samma HD. Nu verkar man beordra att åtgärda ärendet med förtur så att det ska trilla in några pengar i Hyllinge. Så förhoppningsvis behöver dom stackarna inte vänta de 3 1/2 månad som jag fick vänta på min ersättning. Men så är det också skillnad på 1/4-dag och hela månadslönen. Jag väntar fortfarande på att Försäkringskassan ska kommentera alla förseningar med att "tyvärr är det inget annat att vänta sedan Försäkringskassan inlett genomförandet av den nya toppstyrda, centraliserade och omänskliga Försäkringskasseorganisationen". Man kör fortfarande med inkörningsproblem, personalbrist och tillfälliga toppar. Men en dag skall den dag komma på ledningen tvingas ta sitt ansvar för den misslyckade omorganisation som skett. Och att politikerna får ta sitt ansvar för att man inte ger tillräckliga resurser. Mina tankar går till mina gamla arbetskamrater som får slita i sitt anletes svett för att reda ut det kaos som topparna har förorsakat.

Miljöpartiet har föreslagit att förbjuda delar av långtradartrafiken under helgerna (något som förekommer på flera håll i Europa). Man vill också anpassa de svenska reglerna för hur långa och tunga långtradare får vara till Europeiska förhållanden (dvs krympa ekipagen). Och dessutom ska långtradartrafiken få betala högre skatter och tvingas stå för den del av vägslitaget som man förorsakar. Kommentaren från Hans Engström, som är informationsansvarig på Sverige åkeriföretag, är: - "Det känns som om Miljöpartiet vill rasera vårt välstånd..." Det var ord och inga visor! Jag trodde att vårt välstånd berodde på att vi är mycket effektiva på att producera varor och tjänster i det här landet, inte på att det far fram stora tunga landsvägståg på motorvägarna?

För övrigt vill Miljöpartiet även kraftigt höja investeringarna i infrastrukturen (läs järnvägsnätet). Standardsvaret när sådana krav dyker upp är från Högeralliansens företrädare att det är inte deras fel att järnvägsnätet är otillräckligt. Det är sossarnas fel som varit snåla med investeringarna. Och det är nog en riktig kommentar. Fast jag kan inte minnas att de borgerliga motförslagen i riksdagen har handlat om att ÖKA anslagen. Det har mest handlat om att säga NEJ till de investeringar som gjorts. Kort sagt: Sossarna har varit för snåla, men hade vi haft ännu fler högerregeringar hade det sett ännu djävligare ut!

På bergstoppen K2 i Himalaya har drygt 10-talet klättrare omkommit. Och i svensk media har den svenska klättraren Fredrik Sträng gjorts till hjälte. Och det kanske han är. Uppfostrad i svensk solidarisk anda, i motsats till tydligen en del andra som struntat i klättrarkollegornas hjälpbehov. Men vad jag inte fattar, är vad ska dom där och göra överhuvudtaget?

Inga kommentarer: