fredag 22 augusti 2008

Försäkringskassan på tapeten igen

I dag dyker Försäkringskassan upp dels hos Computer Sweden och dels hos Dagens Media. Computer Sweden berättar i ett par artiklar om hur Försäkringskassans olika IT-projekt håller på att haverera ekonomiskt. Årets kostnader beräknas nu bli 580 miljoner kronor, detta är nästan tre gånger så mycket som budgeterat. Det handlar dels om att omorganisationen av Försäkringskassan och utökade Internettjänster (som är en förutsättning för omorganisationen) kostar mycket mer än planerat. Och som nästan alla stora IT-projekt så håller varken tidsplan eller budget. Dels handlar det om nya projekt pga tandvårdsförsäkring och nya sjukpenningregler som införts med mycket kort varsel. Generaldirektör Curt Malmborg tvingas nu be regeringen om ökade anslag för att betala IT-satsningarna. Pga problemen tvingas FK kräva stora övertidsuttag och dessutom tvingas man anlita dyra konsulter utifrån. Det kan påpekas att Statskontoret tidigare ifrågasatt Försäkringskassans kostnader för IT-konsulter. För några dagar sedan varnade Folktandvården för att Försäkringskassans IT-system inte klarade den nya tandvårdsförsäkringen. Och vi har i media sett att många inte fått sina utbetalningar som det är meningen. Inte bara för att personalen inte hinner med, utan också för att IT-systemen havererat. Och i Dagens Media läser jag att man tvingas avbryta en stor lansering av det nya tandvårdsstödet eftersom just IT-systemet inte fungerar. Några miljoner bortkastade, och informationen blir ingen alls. Är det någon som tvekar på att jag är ärlig när jag berättar att jag är glad att ha hoppat av båten, på dess väg mot undergången.

Lindesgården från baksidan
Så här ser Hembygdsgården i Perslund ut från baksidan. Bilden är tagen under söndagens 60-årsjubileum och visar också delar av kryddträdgården.

Och slutligen är det dags för lite mer klagomål. Eller ska vi kanske tala om skadeglädje? En av Kristdemokraternas hjärtefrågor var Vårdnadsbidraget som infördes från 1 juli i ett litet antal kommuner. I dessa dryga 10-talet kommuner är det 420 personer som sökt och fått beviljat bidraget. Mer än hälften av dessa är från Stockholm. Precis som många andra av Högerallianspartiernas olika hjärtefrågor som dom fick igenom för att lova att ingår i regeringen så är detta att beteckna som ett fiasko än så länge. Den politiska kostnaden i form av administration och genomförande av beslut, information osv kostar per bidragstagare mer än själva bidraget. Det är bara att hoppas att en ny vänsterregering avskaffar dumheterna, precis som man gjorde förra gången. Vårdnadsbidraget är ett bidrag som går stick i stäv mot allt vad arbetslinje, jämställdhet osv handlar om.

2 kommentarer:

Anonym sa...

På bloggen om FK fanns inte möjlighet till kommentarer. Hörde den ihop med hembyggdsgården? Kör kommentarer på hembyggdsgården fast det gäller FK. Lyckliga dig som fått ett annat jobb! Många skriver att om man är missnöjd med FK är det väl bara att sluta. Det skulle jag göra om jag hade lyckan att få ett annat jobb. Jag kan ju inte bara sluta för jag tycker FK är "skit". Jag måste försörja mig och mitt barn. Du skriver väldigt bra o kloka inlägg. Hoppas du fortsätter! Känns bra att någon som nu är "utifrån" ger sin syn på saken.

Sven Tycker sa...

Hej anonyma vän.

Den här "bloggen" är mycket gammal. Jag började för mer än 11 år sedan att skriva ner mina tankar. Order blogg eller begreppet blogg fanns inte på den tiden. Däremot något som kallades "Dagbok på nätet". Från början var det bara några fyndiga rader med kommentar till något jag kände för. Och med tiden började det bli längre och längre texter, och ofta tog jag upp flera ämnen varje dag. I dag känner jag ofta att det nästan blir för långt.

Jag hade hållit på ett antal år när fenomenet "blogg" dök upp. Och det tog ganska lång tid innan jag själv började använda begreppet. På den plats där den kompletta samlingen av tankar finns (http://www.swl.nu/tycker) finns inte heller någon möjlighet att lämna kommentarer, vilket väl egentligen krävs för att kunna kalla det en blogg. I juni 2006 började jag att även lägga ut texten här på Blogger, och då började jag också samtidigt att kalla det hela för en "blogg" även om jag alltså ofta har citattecken kring ordet.

Ett år senare började jag också att lägga ut texterna på Aftonbladets bloggsajt (http://blogg.aftonbladet.se/15343) och det är nog där de flesta läsarna finns.

Det känns lite korkat att finnas på flera ställen, och egentligen var tanken att vara lite snabbare på Blogger och Aftonbladet och även ha lite olika inriktning. Och sedan samla allt på SWL. Men det gitter jag inte. Vi får se vad som händer i framtiden. Hur som helst är det riktigt kiff det här.

För icke-skåningar så betyder gitter = att inte orka ungefär, och kiff = att ha kul och roligt.