onsdag 6 augusti 2008

Massmord

I dag är det exakt 63 år sedan den första atombomben fälldes över den japanska staden Hiroshima. Närmare bestämt klockan 0815 släpptes bomben Little Boy (den vägde 4000 kg) på order av den amerikanske presidenten Harry S. Truman. Bomben detonerade 600 meter över markytan rakt över stadens centrala delar för att få maximal effekt. Uppskattningsvis 100.000 människor dog mer eller mindre omedelbart. Uppskattningsvis lika många till har sedan dess dött av skadorna dom fick. Fortfarande dör människor i Japan i cancer pga den strålning dom utsattes för av bomben. Från amerikansk sida hävdar man att bomben var nödvändig för att få ett snabbt slut på kriget. Andra hävdar att Japan i princip redan hade kapitulerat, och att bomben fälldes för att få atombomben testad i verkligheten. Några dagar senare fälldes en annan atombomb vid namn Fat Man (av en annan typ för att även få denna testad?) över staden Nagasaki och ytterligare 70.000 människor dödades direkt. Att man valde städerna Hiroshima och Nagasaki berodde på att detta var de strategiskt viktigaste städerna i Japan som inte redan hade bombats sönder med traditionella bomber.

Det förtjänar alltså att påpekas att USA är det enda land som någonsin använt atombomben i verkligheten. Detta bör man ha i minnet när man hör USA:s våldsamma protester och aktioner för att förhindra t.ex. Iran och Nordkorea att skaffa atombomber. Lika våldsamma var inte protesterna mot t.ex. Israels anskaffande av atombomben. Snarare hjälpte man inofficiellt till. Även Sverige hade under 50-talet och början av 60-talet avancerad forskning i syfte att skaffa en svensk atombomb. Det fanns många förespråkare för detta inom de flesta partier, men under 60-talet fattades det mycket intelligenta beslutet av avbryta projekteringsarbetet.

Själv kan jag inte förstå hur någon kan fatta ett beslut att i ett enda penndrag mörda 100.000 oskyldiga civila. Och de futiliteter som jag tänkt gnälla över för övrigt i dag blir så små och betydelselösa att jag avstår.

Inga kommentarer: