fredag 29 augusti 2008

Högeralliansens misslyckande nummer trettioelva

Högeralliansen har genomfört ett antal vad man kallar reformer. Men många av dessa är stora fiaskon. Avdraget för höginkomstnära tjänster, Vårdnadsbidrag och Fastighetsskatten är några i raden som jag har kommenterat här tidigare. I går på SVT:s Aktuellt redovisade man effekterna av den nya tandvårdsreformen. En reform som är kraftigt överreklamerad. Tyvärr innehåller den nämligen allt för många negativa delar för att kunna kallas bra. Enligt Aktuellt drabbas ungefär 80% av tandvårdspatienterna av HÖJDA kostnader pga den s.k. reformen. Detta beror på två faktorer. 1/ Tidigare subventioner som fanns har avskaffats, och nu är det först på behandlingar över 3.000 kronor som man får någon som helst subvention. Och de flesta patienter ligger på kostnader under 3.000 kronor. 2/ Alla beräkningar bygger på ett fastställt Riktpris. Men i verkligheten tar i princip alla tandläkare mer eftersom Riktpriset lagts för lågt. Och den kostnad som ligger över Riktpriset får man aldrig någon subvention på. De som fått lägre kostnad än tidigare är de som har extremt höga kostnader, men de flesta får som sagt betala mer efter reformen. En uppgift jag fått från tandvården är att det är först när räkningen kommer upp till ungefär 10.000 kronor som det blir billigare. Jag fick för några dagar sedan i jobbet som socialsekreterare ett kostnadsförslag från Folktandvården. Enligt detta skulle behandlingen kosta ca 15.000. Den beräkning som gjordes enligt de gamla reglerna pekade på en kostnad på cirka 17.000. Dvs inte ens i dessa kostnadsintervall är skillnaden så stor. Reformen är, tyvärr, ett överreklamerat fiasko. Sverige är verkligen i behov av en tandvårdsförsäkring värd namnet! Det är bra att det blir billigare för de som enorma räkningar, men inte på bekostnad av att de flesta får betala mer. Hade det handlat om småsummor - OK, men inte de tusenlappar det kostar att bara sätta sig i stolen och gapa!

Åstorps kommunvapen
Åstorps kommun nya fina reklamfilm är tydligen färdig för offentlig visning. Den presenterades i dag på kommunens hemsida (och på Intranätet). Fina bilder och ett acceptabelt urval av ämnen. Även om jag personligen kanske skulle gjort ett lite annorlunda urval. Men EN sak reagerade jag på. Kunde man inte valt en speakerröst som vet hur platser uttalas. Hembygdsparken fick namnet Perslúnd (alltså med betoning på andra stavelsen) när det i verkligheten uttalas Pérslund (med betoning på den första stavelsen). Och nog lät uttalet av Nyvång också lite udda? Nästan lika korkat som på Skånetrafiken som i de inspelade anropen på Öresundstågen (och de nya inhyrda Reginatågen) när tåget kommer till Ramlösa hävdar att man kommit till Raaamlösa (med långt a) när det heter Rammlösa (med kort a). Hur kan ett skånskt trafikföretag engagera en upplänning till att läsa in ortnamnen om han/hon inte vet hur de uttalas?

Ett par opinionsundersökningar har den sista veckan presenterats som visade att Sverigedemokraterna låg över Riksdagsspärren på 4%. Eftersom detta inte stämmer med min egen verklighetsuppfattning har jag medvetet valt att inte kommentera dessa. Men, när det nu kommer en annan (Synovates i Dagens Nyheter) som hävdar motsatsen kan det ju finnas anledning att kommentera och glädjas. Denna undersökning innehåller dessutom två riktiga glädjeämnen. Både Sverigedemokraterna med 3,3% (-0,6) och Kristdemokraterna på likaså 3,3% (-1,1) hamnar under Riksdagsspärren. Eftersom sossarna har 45,4% (+1,5) behöver man bara stöd av ett parti till för egen majoritet. De tre återstående borgerliga partierna skulle få 35,4% och är alltså 10% efter ett ensamt socialdemokratiskt parti. Sossarna är med dessa siffror faktiskt bara en procent från att få helt egen majoritet i Riksdagen, dvs man skulle inte behöva stöd av varken Miljöpartiet eller Vänsterpartiet. Jag vill dock poängtera att jag inte tror på en sådan utveckling. Men vi kan väl i drömmarna få glädjas åt en Riksdag utan både Sverigedemokrater och Kristdemokrater. Tyvärr väl ett önsketänkande?!

Ryssland hävdar i dag att det georgiska anfallet på Sydossetien var orkestrerat från USA, allt i syfte att få igång en konflikt som skulle gynna McCain i presidentvalet. Naturligtvis är detta struntprat!? Men, det är en sak jag inte begriper. Från USA tillbakavisas beskyllningarna på det bestämdaste. Man hävdar att man gjorde allt för att övertala den georgiske presidenten Michail Saakasjvili att inte gå till attack. Men, sade man inte från USA direkt när det hände att man inte hade fått någon förhandsinformation alls? Ljög man då eller nu?

För övrigt ser jag att nu har även Danmark äntligen infört en åldersgräns för inköp av cigaretter. Från september måste man vara 18 år för att köpa tobak i Danmark. Där ser man, till och med Danmark nås av civilisationen!

Inga kommentarer: