måndag 2 juni 2008

Piska och morot på högervis

Skatteverket har granskat 660 speciellt utvalda fåmansföretag. Och det visade sig att man kunde bevisa att 80% av dessa fifflade med kvittona. Man gjorde helt enkelt privata köp på firmans bekostnad, och fick på så sätt en skattefri inkomst genom fiffel. Jag blev när jag hörde detta mycket nyfiken på hur lång tid det skulle ta innan en upprörd minister krävde hårdare regler, mer kontroller och mindre förmånliga skattelagar. Förväntningarna var därför stora när radions P1 intervjuade Näringsminister Maud Olofsson i ämnet. Till min stora förvåning hade hon förståelse för att företagare som hade problem med att få ekonomin att gå ihop kände sig lockade till att genvägar. Och hon utlovade därför enklare regler. Det var en annan reaktion än när Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) går i taket när vanliga knegare luras med Tillfällig föräldrapenning. Men, det är ju skillnad på folk och fä. Maud har till uppgift att ställa sig in hos företagare medan Cristina har till uppgift att göra livet till ett helvete för sjuka, gamla och arbetslösa.

I Aftonbladet skriver en av mina tidigare kollegor på Försäkringskassan ett långt debattinlägg om Högeralliansregeringens nya regler för att sätta åt den som är sjukskriven. Jag tror att jag har mer förtroende för min gamle anonyma kollega än Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m). Eller Maud Olofsson (c)

Dagens nyhetsrubrik måste vara denna från Expressen: "Gris föll av hästsläp och skadade benet". Detta har tidningen bedömt som en viktig nyhet. HAHAHA! Nyhetstorka.

Efter att antalet kvinnor i börsbolagens styrelser har ökat varje år sedan socialdemokraterna hotade med lagstiftning har den nu åter börjat sjunka (från 20,3% till 18,6% sista året). Detta sedan Högeralliansen slopat hotet om lagstiftning. Piska och morot ni vet!

I Islamabad har en självmordsbombare dödat minst 8 personer vid ett attentat mot den danska ambassaden i staden. Det hela är naturligtvis en hämnd för den officiella danska anti-muslimska politiken. En politik som förs både officiellt av regeringen (som ju sitter i knät på mer öppet främlingsfientliga Danskt Folkeparti) och rent allmänt i media. Den stora symbolen naturligtvis de beryktade Mohammedteckningarna. Som inte publicerades för att värna tryckfriheten, utan som publicerade för att förolämpa muslimer. Vilket naturligtvis inte alls försvarar bombattentat. Det visar ju tyvärr bara att dessa extrema islamska grupper är ännu dummare än danskjävlarna.

Slutligen berättade Studio Ett lite mer om Stureplanscenterns galjonsfigur Fredrik Federley och hans kvinnliga kollega Dominica Peczinsky och deras fiasko i salladsbarbranschen. När salladsbaren vid Stureplan i Fjollträsk gick i konkurs efter bara några månader skyllde de båda ägarna på att man blivit lurad på lokalen och inredningen. I dag skyller man på att det var för varmt i lokalen och att det fanns duvor utanför! Jag skulle vilja skylla det hela på en vansinnig affärsidé och en inkompetent företagsledning. Det går inte att driva företag om affärsidén är att göra en politisk demonstration. Om ledningen inte har en aning om hur företaget ska drivas. Och om man anställer släkt och vänner som inte heller har en aning om verksamheten, istället för att välja kompetent personal. Men den kompetenta personalen kanske man riskerade ville ha kollektivavtal? Hur som helst fick leverantörerna stå för fiolerna när kraschen kom innan man knappt hunnit starta. Och skattebetalarna fick stå för lönegarantin till de anställda CUF-vännerna och släktingarna och uteblivna skatteinbetalningar. SKANDAL är vad det är. Ett verkligt magplask i försöken att stötta entreprenörskapet.

Inga kommentarer: