söndag 29 juni 2008

En Nordvästskånsk kommun?

I gårdagens HD berättar man mer om tankarna på en kommunsammanslagning i Nordvästskåne. Tankarna går ut på att slå samman de 10 kommunerna i nordvästra Skåne till en kommun (i praktiken skulle alltså Helsingborg sluka de andra 9 kommunerna). En sammanslagen kommun skulle bli Sveriges fjärde största kommun med över 300.000 innevånare. Men Framtidskommittén blir inte direkt hyllade av de andra kommunerna för sina tankar. När man intervjuar kommunstyrelsens ordförande i de 10 kommunerna är det bara 3 som säger ja (varav Helsingborg alltså är den ena). 3 säger Nej (bland annat då Åstorp) och de övriga är tveksamma. Den webbenkät som HD haft ute visade i går på kvällen att 56% sade Nej medan 17% sade Ja och 14% sade Kanske. Min röst föll på Nej. Inget emot ett samarbete, men en sammanslagning skulle innebära en centralisering av makt till Helsingborg medan övriga orter blir förvandlade till mer eller mindre sovsamhällen. De 10 kommunerna är Helsingborg, Landskrona, Höganäs, Ängelholm, Båstad, Örkelljunga, Klippan, Åstorp, Bjuv och Svalöv. Kanske ska vi påpeka att Framtidskommittén som ligger bakom tankarna är tillsatt av Helsingborgs stad med syfte att öka förutsättningarna för staden, och arbetet sker i samarbete med Näringslivet. Syftet är alltså att få fram förslag som är bra för Näringslivet i just Helsingborg!

Gårdagens DN berättade om utökat samarbete och utbytande av information mellan USA och Europa. USA kräver av Europa att få ta del av information på ett sätt som innebär stora inskränkningar i den personliga integriteten. Européer kan till och med drabbas värre än amerikaner eftersom de möjligheter som amerikaner har att i efterhand få kompensation om dom drabbats illa inte gäller européer. Vi minns kanske i januari när svenska fotbollslandslaget skulle flyga till Costa Rica för att spela fotboll. En av spelarna i laget, Behrang Safari, blev kvarhållen i USA under en mellanlandning för förhör i tre timmar. Han är ju född i Iran, och måste ju då misstänkas vara terrorist! Och i gårdagens Aftonbladet berättades mer om bakgrunden till FRA-lagen. Hur FRA jobbat hårt i många år för att få igenom lagen. Under Sossetiden var det Justitieminister Bodström som stoppade den. FRA måste ha lagen för att ha något att göra och kunna fortsätta vara en bra leverantör av information till USA.

För någon dag sedan beslutade Högsta Domstolen i USA att varje amerikan har rätt att ha ett handeldvapen för att skydd sig. Ett beslut som kommer att tvinga fram en liberalisering av reglerna i de delstater där man har en restriktivare lag om rätten att fritt få skjuta ihjäl sina medmänniskor. Det här är ett typiskt exempel på hur fel det är med en (mer eller mindre) anonym författningsdomstol som står över lagstiftarna. Den som bestämmer lagarna i ett land (alltså det parlament/riksdag som vi väljer, och sedan kan avsätta vid nästa val) måste stå till svars för de beslut man fattat. Har man fattat felaktiga beslut skall vi medborgare ha rätt att byta ut lagstiftarna till sådana som stiftar de lagar vi vill ha. Det får inte finnas en anonym grupp jurister som står över lagstiftarna och beslutar annorlunda än vad våra lagstiftare bestämt. Sedan må det vara en Högsta Domstolen i USA eller en EU-Domstol i Luxemburg (vilket egentligen är ännu värre eftersom dom dessutom inte ens finns i vårt eget land). Sedan kvittar det om det beslut denna Domstol fattar överensstämmer med min åsikt eller inte.

Inga kommentarer: