söndag 1 juni 2008

Mobilfria dagen

Förutom att vara Mjölkens dag (den godaste dryck som finns) är det i dag även Mobilfria dagen. Är det någon som tror på något sådant? Mobilfritt? Det är ett önsketänkande! Dagens ungdomar föds nästan med inbyggd mobil i handen. Om några år kommer mobilen att opereras in i handen redan på spädbarnen för att man inte ska kunna tappa den. Ungdomar av i dag får svår abstinens om dom inte kan ha ständig kontakt via mobilen. Det jobbiga är när alla andra runt omkring tvingas höra vad som avhandlas. Fast uppriktigt sagt så är lite äldre värre på detta. Bland det mest irriterande som finns är att åka tåg och tvingas höra någon avhandla hela sitt liv i mobilen, och inte ha förstått att ljuden vidarebefordras via telenätet, man behöver inte skrika.

För några dagar sedan offentliggjorde SCB siffrorna för BNP utvecklingen i Sverige för första kvartalet 2008. Ökningen jämfört med för ett år sedan var 2,2%, vilket är lägre än förväntat. Och de förväntade siffrorna var lägre än tidigare prognoser. Utvecklingen under det sista kvartalet var endast 0,4%, och det är den lägsta siffran för ett kvartal sedan 2003. Det står helt klart att den svenska ekonomin håller på att tvärbromsa. Fast det har naturligtvis inget med Högeralliansregeringens politik att göra. Det är uteslutande beroende på den internationella utvecklingen. Däremot beror de goda siffrorna tidigare uteslutande på den intelligenta politik som förts av Borg & Reinfeldt & Gänget.

Jag noterar förresten att Riksbanken för en mycket bättre politik numera. För ett antal år sedan (av en tillfällighet råkade det då vara en Socialdemokratisk regering) led Riksbanken av inflationsparanoja. Trots en inflation som låg långt under målet höjde Riksbanken räntan för att inte riskera för hög inflation. Höjningar som fick till effekt att ekonomin bromsades. I dag är Riksbanken botad och mycket mer försiktig med räntehöjningar för att inte störa ekonomin, trots att inflationen nu ligger klart över målet (och av en tillfällighet är det nu en borgerlig regering). I teorin innebär höjd ränta lägre inflation men samtidigt bromsar det den ekonomiska utvecklingen, medan sänkt ränta sätter fart på ekonomin men riskerar öka inflationen. Jag tycker det är ett framsteg att Riksbanken för en klart bättre politik i dag.

Knugen ska besöka Ukraina, bland annat Gammalsvenskby. En by i Ukraina bebodd av svenskättlingar från Dagö i Estland. Inför besöket ska det städas, putsas, fejas och byggas. En helt ny väg ska byggas, hus ska lappas och lagas, en Leninstaty ska gömmas undan osv. Totalt räknar man med en kostnad på motsvarande över 20 miljoner kronor för att det inte ska skumpa för mycket på vägen, och i övrigt se fint ut. Det hela påminner lite smått om när Knugen var på Eriksgata här i Nordvästskåne. Bland annat besöktes kyrkan i Klippan, en byggnad som ser ut som allt annat än en kyrka. Jag brukar kalla den en enormt stor pissoar. Hur som helst är den ritad av en berömd arkitekt, så den skulle naturligtvis visas upp för de blåblodiga. Men, man upptäckte att besöket skulle ta 20 sekunder för lång tid. Och det måste sparas in. Till slut bestämdes att promenaden ut från kyrkan tog för lång tid, så man anlade en ny stig genom parken och gjorde ett hål i häcken för att spara in de 20 sekundernas promenad. Gissa varför jag har vissa betänkligheter mot det rojalistiska fjanteriet i landet?

Inga kommentarer: