onsdag 4 juni 2008

Ättestupan fördröjd

I dag var det meningen att Riksdagen skulle beslutat om Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrssons (m) nya projekt för att rensa ut de olönsamma från produktionen. Nu blev debatten så lång att det inte blev något beslut i dag. I teorin är delar av tankarna inte helt fel. Men eftersom det inte finns någon arbetsgivare som är intresserad av den som inte är helt frisk kommer de nya reglerna bara att innebära en ökad utslagning. Eller att sjuka människor tvingas till ett arbete som bara gör dom ännu sjukare. Slutresultatet blir att jag som nybliven socialsekreterare får mer att göra när alla som blivit utrensade tvingas söka försörjningsstöd för att ha råd att bo kvar. Fast jag såg att fru Husmark chattade med Aftonbladets läsare i dag. Och då hade hon tydligen radikalt ändrat åsikt. Hon skrev nämligen på chatten, helt ordagrant: "Men om du är sjuk så skall du naturligtvis ha en sjukpenning eller sjukersättning". DET är en total omsvängning. Det är mycket generösare än dagens regler. Alla som är sjuka har faktiskt inte rätt till sjukpenning/sjukersättning. Avgörande är om du pga denna sjukdomen inte kan arbeta. Vi är alla till och från lite mer eller mindre sjuka. Men det innebär inte alltid att vi inte kan jobba. Tyvärr är det så att Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) inte har en aning om vad hon pratar om. Jag kan berätta att jag än så länge inte träffat en enda anställd på Försäkringskassan som har förtroende för damen och hennes idéer. Jag är övertygad om att dessa finns, men jag har som sagt inte träffat någon än.

Det står nu slutgiltigt klart att det blir Barack Obama som blir det demokratiska partiets presidentkandidat. Det är nu det blir spännande för att se vilka stödtrupper för John McCain som i Sverige kryper upp från sina gömställen under stenarna. På radion hörde jag KDU:s nya ordförande Charlie Weimers försöka argumentera för hur bra den gamla pensionerade George Bush-supportern skulle vara. Låt mig förenklat uttrycka mig som så att jag fick inte mer förtroende för Charlie Weimers efter det. Fast det är klart, jag har hört honom en gång tidigare och redan då avfärdade jag honom som för mig helt ointressant.

Ett annat urtidsmonster på väg ut verkar vara Hummern. Ni vet den där amerikanska bilen som är bredare än den är lång och har militärt ursprung. När man parkerar får man betala dubbel avgift eftersom den kräver två parkeringsplatser - på bredden. Bilen har en bensinförbrukning som en mindre stridsvagn. Och det är just därför som den är på väg ut. GM som äger märket håller på att utreda dess framtid. Försäljningen har rasat. Ägarna har inte råd att köra runt med den.

Det är alltid kul att träffa gamla jobbarkompisar. Någon av mina gamla kompisar från Försäkringskassan träffar jag lite då och då här i Åstorp, andra mindre ofta. Jag var in en snabb vända till Helsingborg på eftermiddagen i går och fick sällskap med en av mina gamla kollegor på tåget hem. Jag hörde att situationen på Försäkringskassan nu är sådan att tydligen all personal i hela landet är beordrade minst 5 timmars övertid. Inte visste jag att jag var så oersättlig.

Vad sysslar låssmeder med efter klockan fem? Ja, i förra veckan var jag in en snabb vända i Helsingborg och skulle bland annat in till en låssmed för ett mindre inköp. Det visade sig att dom stängde butiken 1700, och så tidigt är jag inte i stan. Så jag tänkte att jag tar väl den andra butiken istället i går. Dom stängde också 1700! Vad är detta?

Stockholmsbörsen höll öppet hela dagen i dag, inga datatrubbel. Börsindex gick ner 1,4%. Det hade kanske varit bättre att hålla stängt!

Inga kommentarer: