måndag 9 juni 2008

Skrämmande Försäkringskassan

Fackförbundet ST (som organiserar de flesta inom statlig verksamhet) har gjort en arbetsmiljöundersökning. Och i speciellt en fråga utmärker sig Försäkringskassan skrämmande. På frågan om det blivit "högre i tak" eller "lägre i tak" på arbetsplatsen svarar 33% inom Försäkringskassan att det blivit "lägre i tak". En bra bit över alla andra statliga myndigheter och statliga bolag. Antalet som säger att det blivit "högre i tak" (14%) är också lägst. Och det här är något som de flesta inom Försäkringskassan nog är villiga att skriva under på. Jag förvånar mig över att det är hela 14% som tycker det blivit bättre. Jag kan ta ett eget exempel. Jag har ju nyligen lämnat Försäkringskassan efter drygt 32 år. För mindre än ett år sedan hölls ett informationsmöte för all personal inom Nordvästskåne. I en viss fråga (jag minns inte vad det handlade om) erbjöds det bara två alternativ. Och jag sade då att det vore som att välja mellan pest eller kolera. Svaret jag fick från Områdeschefen var att jag i så fall nog borde söka mig ett annat jobb. Jag fick intrycket att många av mina arbetskamrater blev ganska oroade av det yttrandet. En annan fråga i undersökningen handlade om arbetsbelastningen. Tre myndigheter utmärkte sig med att omkring 2/3 av personalen säger att "jag har alldeles för mycket att göra", Migrationsverket, Kronofogden och just Försäkringskassan. När det gäller Försäkringskassan handlar det om att minskade anslag tvingat kassan till att säga upp personal samtidigt som en totalt okänsligt genomförd omorganisation tvingat många andra till att säga upp sig, samtidigt som den nya organisationen kännetecknas av allmän röra. Och då räcker det inte med att beordra all personal att jobba övertid.

Ambassadör Mathias Mossberg (som var sekreterare för flera av utredningarna om ubåtskränkningarna) tycker att det är dags att häva hemligstämpeln av materialet. Han menar att det finns allt fler tecken som tyder på att det faktiskt var NATO-ubåtar och inte ryska ubåtar. Flera av de höga militärer som då hävdade att det var ryska ubåtar, hävdar fortfarande detta. Och Calle Stro... Bildt vill inte kommentera frågan. Och DET förstår jag. Har man byggt upp sin politiska karriär på frågan kan det inte vara lätt att tvingas erkänna att man hade fel.

Jag hade tänkt att i dag kommentera det faktum att det blivit helt tyst om de båda terrormisstänkta stackarna i Oskarshamn. De två senaste notiserna handlade dels om att polisen i Oskarshamn drog en riktig slutsats och tog inte frågan på särskilt allvar. Man skickade proverna i ett vanligt brev för utvärdering. Och några dagar senare så såg jag en notis om att testutrustningen som varnade skulle skickas för undersökning. Men i dag kom tydligen provresultaten. Inga spår av några sprängämnen på kassen. Däremot något som tydligen påminde om trotyl i raklöddret och rester av polisens egen beskjutning. Den här nyheten var ett magplask! Själv är jag tacksam för att jag rakar med elektrisk rakapparat och inte riskerar att spränga hela nyllet med trotyl förklätt till raklödder.

Det blev ett biobesök i går på kvällen. Kevin hade lyckats övertyga mig om att gå och titta på Speed Racer. En kombination av riktiga skådespelare och animeringar som utspelas i kretsar kring något som väl kan kallas för Stock car racing i en futuristisk framtid. Lite för långa och pratiga transportsträckor fram till nästa animerade orgie i biljakter och bilkrascher. Krasch, Bang, Boom som också blev för långt utdragna. Att filmen vänder sig till en yngre publik kan man förstå eftersom den visas i en svenskdubbad version också. Tydligen är filmen en form av PR-film för ett TV-spel på samma tema som släpps just nu. Uppenbart är att filmen inte är någon framgång. Kevin och jag var ensamma i biosalongen. Jag ger filmen 1,5 avgasrör.

Slut på en extra lång helg, en lite för varm helg. Man lovar till och med regn framåt veckan. Något som jag tror på när jag ser det. Fast jag såg bilder som visar att det snöat i Kiruna och Gällivare bland annat. Hrm!

Slutligen noterar jag att Knugafjäsket nu verkligen nått Public Service. SVT har startat en speciell egen avdelning för Knugafjäsk.på nätet. Pengar till Charlotte Perrelli och hyllningar till knugafamiljen. Jag börjar tro att det är dags att ifrågasätta licenspengarna.

Inga kommentarer: