torsdag 8 juni 2006

Fildelning ÄR stöld

Ibland undrar jag om det är jag som inte riktigt fattar, eller om det är fildelningsfanatikerna som inte vill fatta. För att argumentera för det goda med fildelningen används ett antal argument.
1/ Eftersom så många gör det är det rätt. - Så om många mördade skulle det vara rätt?
2/ Annars har vi inte råd med all musik vi vill ha. - Så det är alltså rätt att stjäla om man inte har råd ladda sin MP3-spelare med tillräckligt mycket musik. Fråga den som svälter vad han tycker om det.
3/ Det är ju bara reklam för artisten så att fler kommer då på konserten. - Jaha, och tänker ni betala då? Jag tyckte att sajten planka.nu befann sig på samma server som The Pirate Bay.
4/ Dom tjänar så mycket pengar ändå. - Vilka då? Studiomusikerna? Inspelningsteknikerna? Alla de andra artisterna i lagret under Michael Jackson och hans vänner?

Jag måste ha en hopplös moral som tycker att det finns inget som är gratis. Det finns de som av glädjen att få sprida sin musik (sina datorprogram) sprider dessa gratis. Men det finns också många som har hus, fru, barn och hund som också behöver mat.

Var inte så naiva! Var inte så egoistiska! Plocka fram moralen från det där skrymslet ni gömt den i!

Slutligen noterar vi att man jublar i Pentagon. Efter löfte om en belöning på 25 miljoner dollar har tydligen någon tipsat om var Abu Musab al-Zarqawi, den påstådda ledaren för al-Qiada i Irak, befann sig. Och amerikanska flygvapnet kunde i ett bombanfall ta livet av honom. Och det är väl få som sörjer honom. Men om man i Vita Huset tror att problemen i Irak är lösta så tror jag att man bedrar sig igen. Det är bara en mycket liten del av våldet som al-Qiada står för. Och den stora risken är att istället blir al-Zarqawi martyr och lockar nya proselyter. Jag såg på TV Fox News kommentera nyheten. Och det var så blodtörstigt att jag undrade om det var någon terrororganisation jag lyssnade på istället.

Inga kommentarer: