söndag 5 mars 2023

Vem är terrorist?

» Vem bestämmer det.

En av den Brunblå sörjans eftergifter till Mr Erdogan of Turkeys utpressning mot Sverige är ett lagförslag om "deltagande i terroristorganisation". Dvs det ska vara straffbart att på något sätt stötta en terrororganisation.

Och det låter väl inte så farligt? Juristerna i Lagrådet, som ska yttra sig om alla nya lagförslag, ställer dock en hel del frågor. Vad är en terrororganisation? Vad är att stödja en terrororganisation? Lagen är så luddigt skriven att det inte går att utläsa vad som är en terrororganisation och det går inte att utläsa vad det innebär att stödja en sådan.

xxxxx
Hade stöd till ANC i Sydafrika som bekämpade apartheidpolitiken varit straffbart? Nelson Mandela var terrorklassad av USA fram till 2008. Lagen är naturligtvis skapad för att ställa sig in för Mr Erdogan of Turkey genom att göra det straffbart att stödja PKK och andra kurdiska grupper. PKK kämpar för att skapa en kurdisk stat. Är PKK en terrororganisation eller en befrielserörelse? PKK är terrorstämplade, men beror detta på att Turkiet vill detta eller för att man verkligen är det?

En ukrainsk grupp som bekämpar den ryska ockupationen genom väpnade aktioner inne på av Ryssland ockuperat område, är det en terrororganisation? Är att vifta med den ukrainska flaggan då ett sätt att stödja denna "terrororganisation"? Enligt Ryssland skulle det vara detta! Är att vifta med en kurdisk flagga i Sverige att stödja en terrororganisation? Turkiet anser detta! Att vifta med en palestinsk flagga till stöd för PLO eller andra grupper som kämpar för att få ett stopp för den israeliska ockupationen, är det att stödja en terrororganisation? Israel anser det!

Att anordna en stödkonsert för att samla in pengar till kurdiska organisationer som arbetar med hjälparbete efter jordbävningen, är det att stödja en terrororganisation? Turkiet anser att alla kurdiska organisationer är terrororganisationer!

Det här är inga lätta frågor. Vem ska ge svar på frågorna? Men en sak är säker. Det kan inte vara straffbart att vifta med en flagga. Oberoende av om flaggan symboliserar PKK, ANC, PLO eller vad vi nu kan komma på. Inte ens IS... Åsiktsfriheten har vi kvar - i varje fall ett litet tag till. Stifta inte lagar som vi ångrar om några år!

Apropå NATO-fjäskandet så ser jag att NATO:s ordförande Jens Stoltenberg kommer till Sverige för att prata med våra politiker. Fast bara de partier som är positiva till NATO-ansökan får vara med. De som eventuellt kan komma att ställa kritiska frågor är inte inbjudna. Tänk så praktiskt, då slipper man kritik!

Läs:
Det är inte Erdogan som avgör vem som är terrorist. - Benton Wolgers i tidningen Syre debatt

Inga kommentarer: