onsdag 22 mars 2023

Vår framtid

» Hur ljuv är den?

För några dagar sedan förklarade FN:s generalsekreterare António Guterres att FN:s klimatpanel IPCC konstaterat att världens länder misslyckats med att vidta tillräckliga åtgärder för att få ner den globala uppvärmningen till 1,5 grader, som var målet. Vi kommer att misslyckas med att nå målet! Vilka följder detta kommer att få för vår jordglob vet vi inte. Vad vi kan utgår ifrån är att det inte kommer att bli bra i varje fall.

Vi måste alla göra uppoffringar
De flesta runt om i vår värld (och i Sverige) har väl i och för sig idag accepterat att det är mänskligheten som förorsakar den uppvärmning som sker. Antalet, som vi kallar det, Klimatskeptiker, minskar. Här i Sverige finns det fortfarande kvar en liten grupp inom Sverigedemokraterna. Men allt för många tycker att det är ingen mening att just vi gör något. Eftersom i stort sett alla verkar tänka lika så händer det inte tillräckligt mycket.

I Storbritannien såg jag att man ska öppna en ny kolgruva. I Kina verkar man inte vilja skära ner på koleldandet. Att vidta åtgärder som minskar våra egna utsläpp får inte gå ut över vår bekvämlighet. Det är andra som får göra något. JAG kan ju inte gör så mycket. Och även om jag gjorde något så är det så lite att det har ingen betydelse. Och eftersom ALLA runt om vår värld resonerar ungefär på samma sätt så händer det inte tillräckligt.

Jag såg en notis där branschorganisationen Svensk Vindenergi konstaterat att de svenska kommunerna lägger in sitt veto och stoppar ungefär tre av fyra vindkraftverk som olika intressenter vill bygga. I min hemkommun Åstorp har det blossat upp en våldsam debatt där man anser att kommunen på olika sätt sätter stopp för byggandet av solpaneler på hus i alldeles för stor omfattning. Det innebär för stora förändringar av bebyggelse som ska bevaras genom att sätta solpaneler på taket. Runt om i landet stoppas byggandet av större solpanelanläggningar. Man vill inte ha det i närheten, det stjäl mark osv.

Jag var igår på årsmöte med den lokala turistföreningen. Gäst var kommunens största markägare, godsherre Tornérhielm på slottet Vrams Gunnarstorp. Slottet driver både skogsbruk på Söderåsen och jordbruk. Det jagas hjortar och vildsvin på markerna osv. Han har planer på ett par solcellsanläggningar på sin mark. Frågan är vad som händer i form av folkliga protester när dessa planer blir mer konkreta.

En självklar åtgärd idag är att det naturligtvis i fortsättningen inte får byggas nya byggnader utan att dom utrustas med solpaneler på taket om det inte finns speciella skäl till detta. Det finns mycket som kan göras, och vi tycker alla det ska göras - bara det inte blir nära där vi bor eller ska vistas.

Det är faktiskt så att vi alla får göra våra uppoffringar. Och då menar jag ALLA, inte bara just vi utan i hela världen.

Inga kommentarer: