lördag 11 mars 2023

Glöm inte det åttonde budet Ebba

» Du skall inte vittna falskt mot din nästa.

Det här är något som Kristdemokraternas ledare har svårt för att komma ihåg. Du ska inte ljuga! I dagens Helsingborgs Dagblad har vår Energiminister Ebba Busch (KD) tillsammans med Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) gett sig ut till försvar för elprisstödet som nu äntligen betalts ut. Det hann ju som utlovats bli utbetalt före jul. Nu var det en hel del som tolkade löftet som julen 2022, men i själva verket var det julen 2023 som avsågs.

Men Ebba (och Anna) bryter mot åttonde budet och ljuger (som vanligt) medvetet. - "Elstödet kan aldrig fullt ut kompensera ett misskött elsystem" skriver Ebba Busch och Anna Tenje. Läs de sista orden igen, misskött elsystem!

Ebba skjuter friskt
Om nu det svenska elsystemet är misskött, så ska vi nog vara glada för att vi har ett svenskt misskött elsystem. Tänk om vi bott i något annat europeiskt land med deras uppenbarligen ännu mer misskötta elsystem. Faktum är ju att de svenska elpriserna trots allt är de lägsta i Europa. Så, så hemskt misskött kan ju elsystemet inte vara! Sverige är också det europeiska land som exporterar mest elström, dvs det europeiska land som har störst överskott på el. Så, än en gång, så hemskt misskött kan det inte vara!

Hur som helst så handlar det naturligtvis om Ebba Buschs snuttefilt - kärnkraft. Sverige har ju stängt ner flera kärnkraftreaktorer under åren. Helt i enlighet med den folkomröstning som hölls och där resultatet sade att kärnkraften skulle avvecklas. Så har ju dock inte skett! Vi har inte följt kärnkraftsomröstningens resultat.

Något som Ebba Busch ständigt glömmer att berätta är vilken åsikt Kristdemokraterna hade vid folkomröstningen om kärnkraft. KD stod då bakom alternativ 3 tillsammans med Centerpartiet och dagens Vänsterpartiet. Ett alternativ som bland annat förespråkade: 1/ Nej till fortsatt utbyggnad av kärnkraften. 2/ Avveckling av nuvarande sex reaktorer i drift inom tio år. 3/ Icke laddade reaktorer tas aldrig i drift. Nu var det inte detta alternativ som vann utan alternativ 2 som också förespråkade en avveckling, men inte lika snabbt. Bakom detta alternativ stod Socialdemokraterna och dåvarande Folkpartiet. Alternativ 2 vann med 39,12% av rösterna över alternativ 2 som fick 38,65%. Ett tredje alternativ, Alternativ 1 som stöddes av Moderaterna, fick bara 18,94% av rösterna. Även detta alternativ ville formellt avveckla kärnkraften men i ännu lugnare tempo än 2:an och 3:an.

Tänk på detta Ebba när du pratar om "misskött elsystem" och drömmer om din snuttefilt - kärnkraft. Vi har folkomröstat om kärnkraft och beslutat oss för att avveckla denna. KD:s alternativ i folkomröstningen förlorade, ni ville avveckla fortare! Sedan är jag införstådd med att alla beslut måste kunna omprövas.

För övrigt ser jag att det dykt upp uppgifter om hur stort elstöd de största mottagarna har fått. Det högsta var visst över 700.000 kronor och det var många som fått över 300.000 kronor. Jag fick 5.253 kronor! Men Ebba Busch har, trots varningar från Lagrådet och andra experter, gjort allt hon kunnat för att hemlighålla stödet så att media inte kan granska hur det gått till. Mottagare som fått över 100.000 kronor i elstöd, har det handlat om egna företagare som helt mot reglerna fått elstöd nu eller har det handlat om 14 rums lyxvillor med 4 badrum med elektrisk golvvärme, uppvärmda inomhuspooler och en massa annan lyx? Vi kommer aldrig att få veta, för Ebba Busch har hemligstämplat uppgifterna! Just Ebba Busch har alltså hemligstämplat uppgifterna trots att Lagrådet och andra experter starkt avrått från detta!

Ett litet råd till Ebba Busch. LJUG INTE! Det finns ett bud (det åttonde) bland de tio budorden som har den innebörden. Det borde du veta!

Läs:
Elstödet kan aldrig kompensera ett misskött elsystem. - Debattartikel Helsingborgs Dagblad

Tillåt mig sedan att citera en elak historia:

Den Brunblå sörjan samlad
En präst, en lärare, en hockeyspelare, en student och den nuvarande statsministern befann sig i ett flygplan som höll på att störta och det fanns bara fyra fallskärmar för dem att dela på.

Läraren slet snabbt åt sig en fallskärm med orden: - Jag är utsedd till årets bästa lärare så min skola och mina elever behöver mig. Och så hoppade han.

Hockeyproffset var näst snabbast med att sno åt sig en fallskärm och hann säga: - Jag har blivit utsedd till bästa spelare två år i rad så mitt lag och mina fans behöver mig! Innan han också hoppade ur planet.

Statsministern var snabbt framme och tog den tredje fallskärmen, tittade på prästen och studenten och sade: - Jag är Sveriges intelligentaste och smartaste person och mitt land behöver mig! Och hoppade sedan ut.

Prästen tittade på studenten och sa: Jag är en gammal man så ta den sista fallskärmen du.

- Ingen fara, sade pojken. Det finns en fallskärm till oss var, för Sveriges intelligentaste och smartaste person tog nyss min skolväska på ryggen och hoppade.

Inga kommentarer: