tisdag 14 mars 2023

Språket utvecklas

» Vad är egentligen rätt?

Ett språk utvecklas hela tiden. Sättet som vi talar och skriver förändras. Är detta en utveckling som plötsligt ska ta slut? Vad är egentligen rätt?

Vårt vackra alfabet
Till sommaren blir Lena Lind Palicki ny chef för Språkrådet och hon har kommit med ett verkligen kontroversiellt förslag. Att vi i svenskan ska acceptera att man skriver "dom" istället för "de" och "dem". Något som verkligen har retat gallfeber på en del snobbar. Själv ser jag alltså det som snobbism att tycka att det är så fruktansvärt fel. När vi talar är det accepterat att säga "dom". Snobba inte med att bravera med den fina svenskan! Det är ingen som kan missförstå vad jag menar om jag skriver: - "Dom har helt fel" eller om jag skriver: - "De har helt fel". Ingen kan missförstå mig!

Snobben Björn Ranelid är förtvivlad: - "Skulle inte skriva dom för 10 miljoner - skattefritt!" Det är hans löfte. Han fortsätter med: - "Eftergift för de okunniga och obildade". Själv tycker jag alltså att det är helt OK. Det är ingen som behöver missförstå vad dom menar som skriver "dom" istället för "de" eller "dem".

Språket utvecklas hela tiden. Läs gamla skrifter så ser ni. Det är ingen som kräver att vi ska skriva: - Hvad hvilja Ni medelst edert påstående?

Det finns däremot ett språkfel som jag verkligen retar mig på. Människor som inte kan skilja på "var" och "vart". Var bor du? Var sitter du? Var arbetar du? Däremot heter det t.ex.: Vart reser du? Vart ska du gå nu? Vart skickade du brevet?

"Var" är alltså något som är stillastående medan "vart" handlar om en form av förflyttning. Säger du "Var cyklar du?" Eller du säger "Vart cyklar du?" så betyder detta helt olika saker. Var cyklar du handlar om ifall du cyklar på en cykelväg, på en trottoar, på en motorväg eller cyklar i skogen. Vart cyklar du handlar istället om du cyklar till jobbet, till affären eller till din älskare.

Var och vart är alltså två helt olika ord med helt olika betydelser. Om man envisas med att använda "vart" även där det ska vara "var" (som t.ex. stockholmare har en benägenhet att göra) kan det bli missförstånd eftersom orden betyder olika. Dom verkar inte begripa det!

Läs:
Språkrådets nya chef: ”De” och ”dem” ska bli ”dom”. - Aftonbladet
Ranelids raseri: Skulle inte skriva dom för 10 miljoner – skattefritt. - Sveriges Radio
Nytt språkförslag sågas av Ranelid: Obarmhärtigt. - MSN

Inga kommentarer: