torsdag 9 mars 2023

Vi och Dom

» Vidrigt.

Handlar du hos Amazon? Jag gör det inte! Jag har sett för mycket om företagets ideologi gentemot personalen. Med bland annat en direkt antifacklig grund. Men för grundaren Jeff Bezos är det ju i varje fall en bra affär.

Jag ser en liten artikel som berättar att hans senaste leksak, en lyxyacht för priset motsvarande 5,2 miljarder kronor, snart är färdig för leverans. Den 127 meter långa segelyachten är världens största privatägda sådan. Koru, som den heter, har tre master, swimmingpool och har plats för 18 övernattande gäster. Till detta kommer en besättning på 40 personer för att passa upp. Att driva yachten kostar motsvarande 262 miljoner kronor per år. Det är ju ganska rimligt, det blir ju klart mindre än en miljon om dagen.

Ett första problem för att kunna färdigställa skapelsen var tydligen att för att kunna leverera den lilla skutan från varvet i Alblasserdam, som ligger nära hamnstaden Rotterdam i Nederländerna, var att för att få ut den på öppna havet skulle man bli tvungna att tillfälligt riva den historiska bron De Hef. Nu löste det hela sig tydligen till slut med att det sista arbetet görs på ett annat varv dit jollen flyttades innan masterna monterades. Men myndigheterna sade ursprungligen Ja, man kan ju inte säga Nej till en så'n som Jeff Bezos! Men efter våldsamma protester från allmänheten fick till sist den lilla skutan flyttas utan master.

En del dom  har och tar men andra...

Tyvärr blev tydligen leveransen också några månader försenad. Man kan riktigt känna vibrationerna i luften av Jeff Bezos som är otålig över att han inte får sin leksak i tid som han hoppats.

Kanske ska vi påpeka att det i praktiken faktiskt rör sig om två små skutor. Man måste ju ha helikopterplatta på skutan om man heter Jeff Bezos och ska behålla värdigheten. Och det blir det problem med, med alla master och segel. Alltså ingår det en 76 meter lång följebåt med helikopterplatta som kopplas på efter som följebåt.

Jag tror att jag fortsätter att hålla mig borta från Amazon. Jag vill inte bidra!

Hörde förresten ett litet inslag om hemlösa och människor som svälter ihjäl eftersom dom inte har pengar till mat.

Apropå gårdagens funderingar om invandrare kanske vi ska påpeka att Jeff Bezos har anor från svenska invandrare. Hans farfars mormor Ida kommer från Älmhult i Småland. Hans styvfar kommer från Cuba.

Läs:
Bezos lyxyacht snart klar – kostar 5,2 miljarder kr. - Svenska Dagbladet
Jeff Bezos’ massive new $500M superyacht — complete with helipad and pool — spotted in North Sea. - New York Post

Inga kommentarer: