lördag 4 mars 2023

Växande klyftor

» Medveten politik.

Ett regelbundet återkommande ämne här på Sven Tycker är de svenska inkomst- och förmögenhetsklyftorna. Som dessutom ökar med stormsteg i en internationell jämförelse. Det förtjänar att påpekas att detta beror på en medveten skattepolitik!

Jag blev nu senast påmind om detta när jag läste en artikel i lokala Helsingborgs Dagblad som handlade om de skånska miljardärerna (vilket får mig att utgå ifrån att samma artikel finns i Sydsvenska Dagbladet). Gino-koefficient är ett sätt att mäta hur stor andel av landets förmögenhet som ägs av en liten grupp. Om alla äger lika mycket är siffran 0. Om en person äger allt är siffran 100. Som vi kan se av bifogade tabell så är det bara Bahamas, Brasilien och Sydafrika som har en sämre förmögenhetsfördelning än Sverige. Våra nordiska grannar och andra länder i Europa ligger mycket bättre till långt ner i listan. Men i motsats till dessa länder så har alltså Sverige en sämre förmögenhetsfördelning än t.ex. Ryssland, Saudiarabien, Nigeria, USA, Indien och Nigeria.

Vi ska skämmas
Är detta något vi ska vara stolta över?

Nä! Vi ska skämmas.

Vad beror då detta på? Jo, bland annat på att vi är ganska unika i världen om att ha avskaffat alla former av beskattning av förmögenheter och tillgångar. Vi har avskaffat Fastighetsskatten. Vi har avskaffat Förmögenhetsskatten. Vi har avskaffat Arvsskatten. Vi har avskaffat Gåvoskatten. Vi har kraftigt sänkt Bolagsskatten. I vår inkomstbeskattning är det förmånligare med arbetsfria inkomster som räntor, aktieutdelningar, försäljningsvinster osv än det är att jobba och få en lön. Vi gynnar alltså den som har arbetsfria inkomster jämfört med den som har en arbetsinkomst.

Ställ politiska krav på att jämställa arbetsinkomster och arbetsfria inkomster i beskattningen så ska ni få höra ramaskrin och beskyllningar om att man vill dra Sverige i smutsen från de politiska partier som annars ständigt tjatar om att det "ska löna sig att arbeta". För det lönar sig i verkligheten inte alls att arbeta i Sverige! Det lönar sig att sitta på rumpan och spekulera med pengar, håva in stora summor i räntor och aktieutdelningar. Eller varför inte helt enkelt ärva en förmögenhet av sina föräldrar.

Vad använder då dessa miljardärer sina förmögenheter till? Ja, Zlatan Ibrahimovic tyckte att han förtjänade en Ferrari Daytona SP3 och en Ferrari 812 Competizione A i födelsedagspresent förra året för totalt 28 miljoner kronor. Tidningen Dagens ETC har nyligen berättat om ett par av dessa miljardärer som investerat en del av sina slantar till att köpa en liten ö. Här handlar det om en ö i Stockholms skärgård och en ö i Vänern. Öar som sedan förvandlats till deras egna lekstuga. Man har i brott mot alla lagar planterat in t.ex. dovhjort, kronhjort och mufflonfår (som inte finns naturligt i Sverige) för att ha och jaga. Naturen skövlas för att passa de egna intressena och hobbies.

Exemplen på hur dessa förmögenheter missbrukas och används för att skada vår miljö och natur i extremt lyxliv är många. Men har man alla dessa pengar struntar man i lagar och regler. För att inte tala om brist på anständighet. Dom där lagarna och allmän moral gäller inte oss med miljarderna i bakfickan!

Men vårt skattesystem är alltså uppbyggt för att GYNNA just dessa grupper. Från 2019 till 2022 ökade antalet miljardärer i Sverige från 206 till 542. Det rör sig alltså om en liten privilegierad grupp som gynnas av vårt svenska skattesystem. Medvetet!

Jag såg en liten notis som berättade att Försäkringskassan hade framfört farhågor för att en del av det elprisstöd som nu betalts ut till vanliga hushåll i verkligheten måste ha gått ut till företag. Stödet till företag är ju egentligen inte klart än. Men en del har fått så stora belopp utbetalda att det är omöjligt att ha så stor förbrukning bara av att bo och leva. Men Ebba Busch har ju kämpat förtvivlat för att hemlighålla bidragen från offentligheten. Så media kan inte granska utbetalningarna. Kanske handlar det bara om uppvärmda inomhuspooler och en massa annan elslukande lyx som nu får stöd. Kanske handlar det om egna företag som får bidrag utan att man skulle fått det. Vi får aldrig veta, för det kan inte granskas. Bäst för Ebba Busch!

Hur som helst. Det är dags att göra en förändring. VI ska inte gynna de som redan har för mycket!

Läs:
Guldregn över Skånes miljardärer. - Helsingborgs Dagblad (låst artikel)

Inga kommentarer: