lördag 25 mars 2023

Att känna skadeglädje

» Ska man verkligen glädjas?

De svenska högerpartierna har ju inte direkt haft sina bästa dagar de allra sista dagarna. Skandalerna och de interna bråken står som spön i backen kan vi konstatera. En sådan som jag känner en viss skadeglädje över detta. Egentligen borde man ju skämmas lite över sådana känslor, men jag vidhåller att den enda sanna glädjen är skadeglädjen.

Det interna bråket inom det allt mer reaktionära Kristdemokraterna har jag skrivit om redan innan. Partisekreteraren Johan Ingerö fick sparken bara några månader efter att han fått jobbet sedan Sara Skyttedal anmält honom för sexuella övergrepp - något som hänt för 9 år sedan och visade sig vara preskriberat. Om det nu hänt? Men Johan Ingerö fick sparken och Sara Skyttedal är också på väg att sparkas ut med diskvattnet sedan hon bland annat erkänt flitigt användande av cannabis. Överhuvudtaget så verkar den interna kritiken mot KD:s reaktionära vändningar under Ebba Busch nu komma upp till ytan. Det är många traditionella kristdemokrater som inte längre känner sig som kristdemokrater. För övrigt tar jag avstånd från alla former av påtvingat sex eller andra former av övergrepp. Jag hoppas att fler som blir utsatta har modet att anmäla direkt. Och att de som gör detta får ett seriöst stöd.

Sven Tycker - färdiga åsikter helt gratis
Inom Moderaterna är det nog inte heller så jättekul just nu. Riksdagsledamoten Kjell Jansson har tvingats ta time-out sedan det framkommit uppgifter om sexköp och utpressning. Kjell Jansson är inte vilken moderatpolitiker som helst. Han är förutom riksdagsledamot även ordförande för moderaterna i Stockholm och ordförande för partiets valberedning. Efter vad som verkar vara en date med en prostituerad (eller snarare tydligen två stycken) blev han utpressad med bilder tagna under "träffen". Efter några månaders utpressning anmälde han till slut det hela till SÄPO, men har nu tvingats ta time-out. Inte så kul för Moderaterna kanske.

Samtidigt har just nu Moderaterna sitt Sverigemöte i Karlstad som även detta präglas av bråk. Den moderata partiledningen vill nämligen plocka bort sitt kvinnoförbund från sådant som valberedning, rätt till egna speciella ombud och från egna platser i arbetsutskottet osv. Just kvinnoförbundet ska plockas bort. Något som naturligtvis inte det moderata kvinnoförbundet är särdeles nöjda med. Snarast skulle vi kunna säga att man är rejält förbannade på partiledningen.

Fast även det moderata ungdomsförbundet ligger lite risigt till. MUF:s ordförande Douglas Thor får inte hålla sitt anförande under Sverigemötet. Detta sedan det framkommit uppgifter om att han försökt påverka valet av MUF-ordförande i Jämtland. Ett agerande som tydligen bland annat handlat om att han betalt medlemsavgifter för personer så att dom kunnat rösta "rätt". Händelsen utreds intern inom partiet, men man vill inte ge Douglas Thor någon uppmärksamhet genom att han får hålla tal.

Det är nog inte så kul just ni för Ulf Kristersson. Enligt en mätning gjord av Sifo för Expressen anser sex av tio svenskar att regeringen gör ett dåligt jobb. Till och med 17 procent av de moderata väljarna gör tummen ner. 4% av svenskarna tycker att Ulf Kristerssons regering gör att mycket bra jobb. Läs det en gång till, fyra procent av svenskarna tycker att Uffe och hans regering gör ett mycket bra jobb. Det är nästan så att man känner lite "tycka synd om". Fast bara nästan...

Sverigedemokraterna bakom masken
Hur som helst så läste jag ett långt reportage från Klippan (grannkommun till min egen hemkommun Åstorp) i tidningen Expo. Här hoppade ju två moderata politiker av partilinjen och lierade sig istället med Sverigedemokraterna för att få makten i kommunen. Och en av de två, Anna Andresen, fick som tack bli kommunalråd på heltid. Fast hon vägrar prata med Expo:s reporter. Som gjort allt hen kan för att få ett samtal med henne. Ringer, mejlar och besöker kommunkontoret. Men Anna Andresen gömmer sig och håller sig undan. I detta gamla nassefäste blev ju till slut hela SD:s partiledning i Klippan uteslutna ur Sverigedemokraterna sedan man valt in ett par tidigare aktiva nazister som redan tidigare uteslutits ur SD till ledande befattningar i kommunledningen. Expo ville gärna prata med moderaten Anna Andresen om hur hon kände för sitt samarbete med alla dessa uteslutna sverigedemokrater. Men hon håller sig som sagt undan. Vi kan för övrigt förstå att personer som säger sig lämnat nassetiderna bakom sig hamnar i just Sverigedemokraterna. Hoppet är ju inte så stort!

En kommun där ett officiellt kommunalt samarbete mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna i dagarna brutits är Hässleholm här i Skåne. Det avslöjades nyligen att den sverigedemokratiska kommunstyrelseordföranden Hanna Nilsson försökt engagera medlemmarna i en "vikingaby" utanför staden som torpeder i sin konflikt med flera kommunala tjänstemän och andra politiker. Dom vägrade och gick istället till media och berättade vad som hänt. Några dagar senare fick polisen ett anonymt tips om att man förvarade automatvapen osv i lokalerna och polisen gjorde ett stort tillslag. Man hittade dock inget... Nu har som sagt Moderaterna slutgiltigt tappat förtroendet för Sverigedemokraterna och sagt upp samarbetet och ska söka annat samarbete för att skapa en annan majoritet. Hanna Nilsson riskerar att få sparken från sitt jobb som kommunalråd.

En kommun där Moderaterna redan tidigare tröttnat på samarbetet med ett maktfullkomligt Sverigedemokraterna var i SD:s eget skyltfönster Sölvesborg. Jimmy Åkessons hemort och där hans f.d. sambo Louise Erixon var kommunalråd i samarbete med bland annat Moderaterna. Efter valet 2022 hade dock Moderaterna tröttnat på ett maktfullkomligt Sverigedemokraterna och sade upp samarbetet med SD och skapade en ny majoritet med bland annat Socialdemokraterna istället. I överenskommelsen mellan M och S ingick bland annat att man skulle tillsätta vardera ett kommunalråd på heltid. Något som Louise Erixon och SD i Sölvesborg ansåg vara rena rama skandalen. Man har därför dragit igång en namninsamling för att försöka tvinga fram en folkomröstning i frågan. Det är ju en skandal - tycker SD! Jag tror att jag påpekat att i min egen hemkommun Åstorp gick det ungefär tvärtom. Förra mandatperioden styrdes kommunen av S+C+V och det fanns ett S-märkt kommunalråd. Efter valet gick Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna samman och bildade majoritet. Och man tillsatte nu två heltidsanställda kommunalråd. Ett SD och ett M. Alla övriga partier (S+C+L+V) röstade Nej, men vi får ju acceptera majoritetens beslut. Dom får förklara vid nästa valrörelse varför man tyckte det var nödvändigt att fördubbla antalet heltidsanställda kommunalråd. Det ska kanske påpekas att Sölvesborg (där detta förfarande enligt SD är en direkt skandal) är en större kommun än Åstorp (där samma förfarande var helt normalt).

För övrigt ser jag att Sverigedemokraterna tydligen deklarerat att man kommer att göra frågan om att göra bilbränslet miljöskadligare till en kabinettsfråga. Man kräver helt enkelt att reduktionsplikten ska avskaffas annars säger man upp samarbetet med de andra högerpartierna. Fast man är visst inte helt eniga om hur viktig frågan är...

Och så något helt annat. Ni vet den där så planerbara kärnkraften har ju haft lite problem med planerbarheten. Ringhals 4 har som ni väl vet stått stilla i 7 månader ungefär. Reaktorn fick stängas i augusti förra året. Och det kan ju sägas vara planerbart - den har stått stilla. Starten har skjutits upp ett antal gånger - så där planerbart kanske det trots allt inte är. Hur som helst skulle man kört igång nu, men det har visst dykt upp nya läckage så starten skjuts upp ytterligare några dagar. Men igång kommer den nog så småningom. Helt enligt planen... Fast tydligen inte med full effekt!

Inga kommentarer: