söndag 19 mars 2023

Just in time

» The military way.

Västvärldens länder är relativt generösa med att leverera vapensystem och ammunition till Ukraina. Något som är ett sätt att stötta Ukraina utan att själva engagera sig allt för mycket. Detta är man nämligen försiktiga med för att inte sprida konflikten utanför Ukraina och få ett 3:e världskrig på halsen.

Sven Tycker - färdiga åsikter helt gratis
Men, jag har reagerat på att man har problem med att kunna skicka ammunition och vapensystem. Det finns helt enkelt inte egna lager av ammunition och vapensystem så när man skickar från lagren så tömmer man dessa snabbt. Kort sagt, det skjuts iväg mer pang-pang i Ukraina än vad man utan problem kan skrapa ihop runt om i vänskapligt sinnade stater. Och detta gäller även Ryssland som, om man får tro media, börjar få ont om pang-pang saker.

Vad får detta mig att tänka på? Jo, när Coronapandemin började och sjukhus osv inte hade några förråd att tala om när det gällde saker som plasthandskar, munskydd osv. För att spara slantar höll man inte lager för mer än några veckors förbrukning. Just in time, kallade man det. När sedan plötsligt alla vill få större leveranser fanns det i världen inte produktionskapacitet för att fylla förråden.

Det verkar vara det samma med de militära förråden. För att inte binda upp en massa pengar i lagerhållning har förråden rivits och krympts. Det finns bara ammunition för några veckors lekande. Blir det allvar? Ja, då tar allt pang-pang slut efter några veckor. Jag minns att när jag var barn fanns det uppe i skogen en mängd stora betongbyggnader - militära beredskapsförråd. Dom revs för många år sedan.....

Egentligen är det ju faktiskt bra! Inget ont som inte har något gott med sig.

Läs:
Diskret strategi för att få in vapen: Är tyst om det. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: