fredag 24 mars 2023

Dom som har

» Får mer.

Jag såg i bladet att vi i Sverige drabbats av inflation. Tydligen är det så att matpriserna har skenat rejält, påstår dom som följer det hela. Har ni märkt det?

Sven Tycker alltid riktigt vettigt
Jag såg att livsmedelsjätten Axfood (ni vet Willys, Hemköp, Mat.se osv) förra året gjorde en vinst på ungefär 3 miljarder kronor, till bland annat huvudägaren Axel Johnsongruppen. VD:n Klas Balkow har en årslön på 8,4 miljoner. Lite drygt 32.000 kronor/arbetsdag blir det. Fast det är räknat på 5 dgr/vecka och han kanske jobbar lite mer än så för den lönen så det blir kanske lite mindre per arbetsdag. Å andra sidan så har han jobbat så bra att han fått ytterligare 4,7 miljoner i bonus. Så han tjänar varje arbetsdag långt mer än vad kassabiträdet får ihop på en månad.

Å andra sidan så fick ICA:s VD Per Strömberg ihop ungefär 30 miljoner förra året när bonusen också hade betalats ut. Det är drygt 115.000 kronor per arbetsdag. Fast då räknat på 5 dgr/vecka...... Vad gör dom av alla dom där slantarna? Man kan inte köpa fler Porsche eller Tesla eller Bentleybilar. Klart att man kan ju ha ett rejält palats och bo i som ju med dagens elpriser blir dyrt att driva. Å andra sidan så tillhör dom väl då dom där som fått över 100.000 i elprisstöd. Vi vet ju inte vilka dom är eftersom Ebba Busch (av förståeliga skäl) helst ville hemlighålla det.

Men vi ska inte klaga. Mellan 1990-2020 så har svenskens medelinkomst ökat med 72%. Då har vi inte räknat med kapitalinkomsterna som ju främst de med riktigt stora inkomster plockat in. Fast intressant är att de 70% som har lägst inkomst har fått inkomstökningar som ligger klart under den genomsnittssiffran. Däremot har de 10% som tjänar mest fått sina inkomster ökade med 112%. I korthet så har alltså de som tjänar mest ökat sina inkomster mest medan de som tjänar minst har ökat sina inkomster minst. Ökade klyftor kallar vi det!

Och då har vi inte tagit hänsyn till kapitalinkomsterna...

Inga kommentarer: