onsdag 8 mars 2023

Vår vidriga rasism

» Ansvaret ligger högt upp.

För en vecka sedan skrev jag om en rasistattack här hemma i Åstorp. En för dom helt okänd kvinna gick till attack mot en man, hans gravida hustru och deras barn när dom skulle handla i en butik. Hon skrek rasistiska tillmälen och undrade hur han kunde gifta sig med "en sån".

Älska din nästa
I går såg jag på de regionala TV-nyheterna ett inslag om en 60-årig kvinna som gått till attack mot fyra unga bröder när dom var på väg till skolan. Hon skrek rasistiska glåpord och hänvisande till deras hudfärg skriker hon att hon hatar dom och tycker att dom är äckliga. Hon åtalas nu för hets mot folkgrupp.

Visst kan man avfärda sådana här företeelser som enskilda händelser och bortförklara det med att den skyldiga är onykter eller påverkad av något annat eller helt enkelt bara "dum i huvudet". Men det är inte så enkelt.

Dom som uppför sig på det här sättet får sin inspiration av politiker och andra "tyckare" som sprider sitt hat eller rädsla för främlingar. När politiker från Sverigedemokraterna eller andra partier, som t.ex. vår moderata migrationsminister Maria Malmer Stenergard, ständigt påpekar vilket problem invandrare är så får "idioter" som dessa rasister vatten på sin kvarn. När dessa politiker snart inte kan yttra sig utan att det handlar om att berätta om problem med immigration så får det detta resultat.

Vår främlingsrädda migrationsministger
Visst finns det migranter som skapar problem. Men ännu fler löser problem i vårt samhälle. Det är kanske en invandrare som är din tandläkare. Som är din busschaufför. Som är ditt kassabiträde. Som är din sjuksköterska. Som är din egen arbetskollega. Som är din granne. Överallt i vårt samhälle finns det invandrare eller barn till invandrare osv som jobbar och sliter för att göra vårt samhälle ännu bättre. Men hör du vår minister med detta ansvar, Maria Malmer Stenergard, någon gång berätta om något positivt? Nä, så fort hon öppnar munnen så handlar det om problem. Hon (och hennes meningsfränder) har ett stort ansvar för den här typen av rasistattacker!

Jag har som jag nog berättat flera gånger jobbat mer än fem år på Migrationsverkets Förvar. Dvs där man i avvaktan på att alla handlingar kan ordnas "låser in" personer som av olika anledningar ska utvisas eller avvisas. Jag har där träffat på personer som jag är glad över att dom inte finns kvar i Sverige. Men jag tror jag träffade fler där jag skäms för hur ett rikt civiliserat välfärdsland behandlar människor.

Invandrare har "alltid" kommit till Sverige. De som gjort försök att räkna på kostnader och inkomster kommer i princip alltid fram till att invandringen varit en vinstmaskin för vårt land. Många av oss härstammar själva från invandrare ett antal generation tillbaka. Min mamma engagerade sig länge i släktforskning. Hon kunde visa hur jag härstammade från valloner som kom till Sverige på 1600-talet. Det finns tydligen i generna också en ung rysk sjöman som på 1800-talet från ett förlist fartyg flöt i land i Roslagen och stannade i Sverige. Går vi alla tillbaka ett antal generationer så ska vi se att vi härstammar från invandrare.

Invandrare tillför till Sverige. Utan dom hade Sverige inte varit det trots allt fina land det är idag. Men detta begriper inte Maria Malmer Stenergard. Hon borde skämmas öronen av sig!

Läs:
Barnfamilj utsatt för rasistattack i mataffären. - Helsingborgs Dagblad
Kvinna åtalas – skrek rasistiska glåpord mot fyra bröder. - SVT Skåne

Inga kommentarer: