torsdag 23 mars 2023

Har KD någon framtid?

» KD behövs kanske inte längre?

Ebba Buschs förvandling av ett kanske något konservativt kristet parti till ett reaktionärt högerparti har inte gått obemärkt. I opinionen har det hela inte varit någon stor framgång. När Kristdemokraterna var som störst (med Alf Svensson som partiledare) fick man 11,77% av rösterna vid valet 1998. Sedan har det gått utför. Med Ebba Busch fick man 2018 6,32% och 2022 fick man 5,34%. I dagens väljarundersökningar balanserar man numera kring 4%-strecket.

Ebba Busch och högervridningen
De traditionella KD-väljarna har i stor utsträckning lämnat partiet. I dag konkurrerar man i praktiken istället med SD om de mest högerinriktade reaktionära väljarna. I den konkurrensen har man svårt att konkurrera med Sverigedemokraterna. SD är trots allt bättre på att vara reaktionära.

Nu börjar partiet tydligen också att gå sönder i ledningen där det uppkommit rejäla sprickor. Det är en dryg vecka sedan jag gottade mig åt den plötsligt uppkomna konflikten mellan partisekreteraren Johan Ingerö (som snabbt fick sparken av Ebba Busch, så snabbt att partiledningen inte hängde med) och den ytterst frispråkiga EU-Parlamentarikern Sara Skyttedal. Men det är uppenbart att även Sara Skyttedal just nu sitter löst i Ebba Buschs Kristdemokraterna. Bland annat hennes erkännande att hon brukat en hel del cannabis har ställt frågor om hennes framtid som framstående KD-politiker.

Alla problem kan lösas om Kristdemokraterna bara åker ut. Ska det vara Ebba Buschs linje som även i fortsättning ska vara styrande så är detta den bästa lösningen. KD behövs inte längre!

Läs:
Gråtstämning i KD efter krisen. - Expressen
Ebba Busch om att vara minister: I was born to do this! - Aftonbladet

Inga kommentarer: