söndag 5 juni 2022

Visst är det ett politiskt spel

» Men varför inte.

Vi kan just nu vara på väg in i en regeringskris. Detta sedan Sverigedemokraterna beslutat sig för att rikta ett misstroende mot justitieminister Morgan Johansson. Något som omedelbart fick de lydiga allierade inom den Brunblå sörjan, alltså Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, till att meddela att dom stödde misstroendet.

Min omedelbara reaktion på varför detta kom just nu var om det kunde finnas något samband med SCB:s sista väljarundersökning innan valet som ju presenterades precis innan. En väljarundersökning som inte var munter läsning för partierna i den Brunblå sörjan. Kan det vara därför som SD ville få publicitet och de trogna allierade snabbt hängde på? Så här såg SCB:s siffror ut:

De fyras gäng i den Brunblå sörjan
Socialdemokraterna - 33,3% (+4,2)
Moderaterna - 21,3% (-1,4)
Sverigedemokraterna - 17,0% (-1,6)
Vänsterpartiet - 7,8% (-1,4)
Centerpartiet - 6,7% (-1,7)
Kristdemokraterna - 5,2% (+0,6)
Liberalerna - 3,4% (+0,9)
Miljöpartiet - 3,3% (-0,6)

För Sverigedemokraterna är stödet alltså i dag lägre än det var vid senaste valet 2018. Jimmie Åkesson ser alltså ut att riskera tappa mandat i valet i september. Han som satsade på att bli störst. Detta samtidigt som de Rödgröna partierna har ett försprång på mer än 4 procentenheter över den Brunblå sörjan. Vi kan förstå att det skapat lite panik hos strategerna inom Sverigedemokraterna och Moderaterna. Något måste göras! Alltså kan ett rejält utspel kanske bättra på siffrorna. Medan alltså Sverigedemokraterna ligger under valresultatet så ligger Socialdemokraterna över valresultatet från 2018.

Efter Magdalena Anderssons reaktion på dumheterna ska det egentligen bli spännande att se om utspelet från den Brunblå sörjan ger mer stöd eller om ännu fler inser att det här handlar om en grupp oseriösa partier som egentligen inte har någon enighet mer än att allt som händer är regeringens fel. Naturligtvis är det så att det bara finns ett skäl till att några månader innan valet försöka få en minister avsatt och det är att man måste göra något. Vad som helst, bara det får publicitet. Istället borde man ju satsa på att vinna valet om några månader och då få avsatt hela regeringen. Frågan är om utspelet blir det som slutligt sänker den ambitionen. Jag tror nämligen att svenskar är tillräckligt kloka för att genomskåda bluffen.

SD:s partiledning funderar
Jag satt på Pågatåget till Helsingborg igår vid lunchtid och tvingades höra en liten grupp diskutera just den här frågan. Troligtvis hade man laddat upp redan innan "Turan" till Helsingør med några öl. Det var ganska högljutt så halva vagnen fick höra den politiska diskussionen. Fast kritiken mot Morgan Johansson tyckte jag mest handlade om att göra sig lustiga över att Morgan Johansson är så kortväxt. Tydligen var "dvärgen" ett lämpligt epitet som skulle innebära något negativt som man kunde skratta åt. Jag var ganska glad när vi rullade in på Centralstationen i Helsingborg och jag kunde lämna tåget.

Det är för övrigt ganska fascinerande att studera släpandet i Helsingborg som väl inte så många svenskar har upplevt om ni inte är i Helsingborg. Turandet till Helsingør och sedan hemsläpandet på bagagekärror och annat fullbelamrade med ölförpackningar. Allra roligast är att studera när man ska dra dessa överlastade bagagekärror nedför rulltrappor som inte fungerar. Det är ett ganska återkommande fenomen med de s.k. Knutpunktenrulltrapporna att i varje fall någon av rulltrapporna ner till järnvägsperrongerna står still. Än så länge har jag bara fått uppleva en gång att hela kärran vält i rulltrappan och spritt rullande ölburkar över hela rulltrappan!

Nu har jag ingen större anledning att försvara Justitieminister Morgan Johansson. Han tillhör gruppen som tror att hårdare straff och fler i fängelse löser alla problem. Att det nu har fått till resultat att fängelserna är överfulla samtidigt som alla kräver fler fängelser men alla slåss förtvivlat för att stoppa att det byggs några fängelser där dom själva bor. Någon annanstans ska dom byggas. Polisen har ju varit ganska framgångsrik på sista tiden med att bura in en hel del ledande bland de som kallas "gängkriminella", något som skapat ett visst mått av maktvakum i de här kretsarna. Nu skjuter man alltså friskt för att få ta över ledningen efter de som burats in - eller skjutits. Konkurrenterna ska plockas bort. Skjutningar som skapar nya skjutningar för att hämnas osv. Det är en liten grupp som slåss om makten. Men när SD och de andra partierna i den Brunblå sörjan talar om "gangstersverige" har man uppenbarligen noll koll på hur det ser ut i andra länder. I en internationell jämförelse är brottsligheten inte speciellt hög i just Sverige. Vissa brott är vanligare här, andra på andra håll. Det vi fruktar mest, mord, där ligger Sverige inte speciellt högt. Det sker mord, allt för många mord. Men det är tyvärr ännu värre i många andra länder. Vi behöver kanske inte nämna just USA där risken för att bli mördad är mångdubbelt större. Man diskuterar ju faktiskt på fullt allvar att lärare i skolan ska vara beväpnade.

Vi ska vara tacksamma för att vi inte har en regering just nu som sitter i Jimmie Åkessons knä med de ytterst känsliga förhandlingar som pågår med Turkiet. Den utpressning som sker från Turkiet är ett tydligt exempel på vilka länder det är som vi nu ska alliera oss med. Vi ska nu förbinda oss att stödja en diktatur som mer eller mindre bedriver ett utrotningskrig mot ett folk som faktiskt är mångdubbelt fler än vi svenskar är. Men dom förvägras en egen stat. Turkiet bedriver krig mot kurderna, både i Turkiet och i grannländer som Syrien och Irak. Kurder som arbetar med fredliga metoder för kurders rättigheter betecknas av Turkiet som terrorister och behandlas som detta. Det är detta land som vi nu ska förbinda oss att skydda! Jag vågar inte tänka på vilka eftergifter som en Brunblå regering med Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson i ledningen skulle gått med på i dessa förhandlingar. Jag kan inte heller begripa hur Ulf Kristersson och Ebba Busch är villiga att sätta sig i en regering tillsammans med Sverigedemokraterna, ett parti som är överbefolkat av Putinkramare. Hur Johan Pehrson ska lyckas krångla sig in i en regering med Ebba Busch och Ulf Kristersson utan att sätta sig i Jimmie Åkessons knä skulle blivit en mycket spännande förvandling. att följa.

Du ska älska din nästa
I SCB:s undersökning kan man också utläsa att stödet för Moderaterna har rasat i Stockholm. Stockholmarna verkar inte så imponerade av det moderata skyltfönstret. Men i Stockholm kan man ju inte skylla allt på regeringen. Där får man ju själva ta ansvar. Och då går det åt skogen! Annars verkar den ledande strategin för den Brunblå sörjan vara att just skylla allt på regeringen. Just nu t.ex. det s.k. "kaoset" på Arlanda. Att kaoset på de stora flygplatserna inte är ett specifikt problem för Arlanda håller man ganska tyst om. Senast såg jag en artikel som berättade att det holländska flygbolaget KLM vägrar flyga till hemmaflygplatsen Schiphol i Amsterdam. Kaoset där är ännu värre än på Arlanda. Men det är antagligen också Magdalena Andersson och Morgan Johanssons fel? Mitt tips är att låta bli flyget! Det mår miljön mycket bättre av. Idag är det förresten Världsmiljödagen, något som väl får sverigedemokrater att få rysningar att behöva tänka på.

Nä, gnäll och klagomål och att skylla allt på regeringen verkar vara strategin för de Brunblå partierna. Det är ju mycket enklare att vara i opposition. Jag såg förresten en notis i reklamnyhetsbrevet från Resumé som berättade att en sammanställning visade att Kristdemokraterna var det parti som satsade allra mest på det man kallade "Attackannonser" i sociala medier. Undrar hur den strategin går ihop med det kristna budskapet att du ska älska din nästa? Men det är väl så att för Ebba Busch är Makten viktigare än Etiken! Det har vi sett många exempel på.

Läs:
L och MP under spärren i sista SCB-mätningen före valet. - Dagens Nyheter
Högeroppositionen i minoritet inför valet – M: Det kommer avgöras på spurten. - SVT
MP och L kvar under riksdagsspärren. - SVT
SD:s koppling till Putin borde oroa M, KD och L. - Aftonbladet debatt
Flera döda vid skjutning på sjukhus i USA. - Dagens Nyheter
Förslag: Lärare kan bära vapen i klassrummen. - Sveriges Radio
Dramatiskt väljarras för M i Stockholm: Jävligt illa. - Expressen
KLM vägrar att flyga passagerare till överfull storflygplats. - Dagens Nyheter
Unik sammanställning visar: KD spenderar mest på attackannonser i digitala kanaler. - Resumé
Visste Kristersson vad han gjorde när han stödde misstroendet? - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: