måndag 6 juni 2022

Ibland finns det tydligen pengar

» Även i den moderata skattekistan.

Moderaterna fortsätter sin kamp för kärnkraften. Med sitt senaste utspel har man i varje fall kommit så långt att man erkänner att det är dyrt. Mycket dyrt!

Nej till kärnkraft
I det moderata förslaget ska nämligen skattebetalarna satsa 400 miljarder av skattepengarna i kärnkraften. För att få lite perspektiv på hur mycket pengar det är så omfattar hela den svenska statsbudgeten knappt 1.200 miljarder. Det handlar alltså om mer än en tredjedel av ett års skatteintäkter. Vi kan jämföra med den svenska försvarsbudgeten som är knappt 77 miljarder. Det rör sig alltså om drygt 5 års försvarsbudgetar.

Det rör sig alltså om ett stort framsteg egentligen. Moderaterna erkänner att kärnkraft är dyrt och det går inte att investera i ny kärnkraft på rent företagsekonomiska kalkyler. Då vill ingen göra det. Det går inte att ta ut ett elpris som gör att man får betalt för kostnaderna. Redan idag är det ju så att det är tillåtet att bygga ny kärnkraft i Sverige. Förutsättningarna är att kärnkraften byggs där det redan finns kärnkraft. Där det till exempel redan finns ledningar framdragna. Men ingen vill investera.

Och här kommer alltså Moderaternas nya 400.000.000.000 kronor, 400 miljarder. Sug på den karamellen när Moderaterna vill spara pengar!

Om pengarna räcker får framtiden utvisa. Än så länge har väl inga kalkyler hållit när det gäller investeringar i kärnkraft. Dessutom tar det mååånga år innan det kan vara i drift. Vi behöver elen snabbare!

Och fortfarande ska skiten grävas ner efteråt som gåva till kommande civilisationer?

Läs:
Moderaterna vill storsatsa på ny kärnkraft. - Aktuell Hållbarhet

Inga kommentarer: