måndag 20 juni 2022

Det går upp och det går ner

» Elpriset alltså.

Elpriset är något som verkligen går upp och ner. Och det inte bara i Sverige. Något som kanske gör en del förvånade är det faktum att elpriserna i Sverige trots allt ligger mycket lågt i en jämförelse. Detta kan vi tacka det faktum att vi har mycket av billig vattenkraft. Och vi är inte beroende av olika fossila kraftkällor som gas- eller kolkraft. Vi har inte heller fortsatt satsat på kärnkraft som t.ex. Finland och Frankrike som också har mycket högre elpriser och problem med elsituationen.

Vi såg nyligen att Finland kommer att tvingas att kraftigt öka sin elimport från Sverige sedan Ryssland stoppat leveranserna av naturgas samtidigt som satsningen på kärnkraft skapar problem, blir kraftigt försenad och kraftigt fördyrad. I Frankrike måste staten subventionera kärnkraften för att den ska överleva.

På den s.k. spotmarknaden stiger och sjunker elpriset per timme enormt. Media rapporterar dock mest om höjningarna, inte om sänkningarna. En normal elkund blir lyckligtvis inte berörd av dessa extrema priser vissa timmar. Men eftersom Sverige är en stor elexportör smittar priserna i Tyskland osv av sig på de svenska priserna. Sedan har vi ju skapat en "Marknad" med syftet att pressa upp priset så mycket som möjligt. Det är ju bra med konkurrens...

Alla energikällor har nackdelar
De av den tidigare borgerliga regeringen införda elprisområdena skapar dessutom ännu större problem. Det är nämligen främst här nere i Söder som de höga priserna nere i Europa smittar av sig. Jag vill därför citera den amerikanska civilingenjören Amory Lovins från en intervju i det svenska näringslivets huvudorgan, Dagens Industri. Från dagens tidning:

"- Chansen att de små reaktorerna ska infria vad som lovas om dem är nära noll. Kärnkraft har inget businesscase oavsett storlek och teknologi. Vid den tiden de börjar massproduceras kommer de förnybara energislagen vara ännu billigare än i dag."

Den bästa och miljövänligaste elen är den som inte konsumeras. Därefter kommer den som produceras så klimatneutralt som möjligt. Med förnyelsebara källor som vind, sol och vatten. Det är egentligen en självklarhet att alla nya byggnader som byggs ska utrustas med solpaneler på taket. Samma gäller vid stora renoveringar. Den vattenkraft vi har ska effektiviseras så mycket som möjligt. Sedan handlar det om en kraftig utbyggnad av vindkraften. Med hjälp av olika former av regleringar med t.ex. batterier eller vätgasproduktion så löser detta större delen av vårt energibehov. Men, fortfarande gäller att det allra bästa är den elström som aldrig konsumeras. Tyvärr motarbetas utbyggnaden av vindkraft av kärnkraftslobbyn. Som använder alla tillgängliga metoder för att stoppa byggandet av vindkraft där inte ens rena lögner är bortprioriterade.

Vårt sätt att leva har stor betydelse. Det finns anledningar till att en normalfamilj i Stockholm konsumerar allra mest elenergi i Sverige. Mycket mer än en motsvarande familj i Norrbotten t.ex. Det beror på hur vi lever och vilka vanor (och ovanor...) vi skaffar oss.

Läs:
Energieffektivitetens Einstein vill slå hål på myter. - Dagens Industri
Här rusar elpriset med 1.145 procent: Dyraste junimånaden hittills. - Dagens Industri
Experten om skyhöga elpriserna: anmärkningsvärt. - Expressen

Inga kommentarer: