onsdag 8 juni 2022

Om missbruk

» Och tramserier.

Ett regelbundet återkommande tema i mina tyckerier här på Sven Tycker handlar om att Sverigedemokraterna inte kan ses som ett seriöst politiskt parti. Faktum är att redan i mitt allra första tyckeri för mer än 25 år sedan var jag inne på ett liknande tema. SD fanns inte på den tiden, men faktum är att flera av de "politiker" som omfattades av mina tankar då idag återfinns i just Sverigedemokraterna. Så här skrev jag på mitt allra första tyckeri den 4 april 1997:

- "Jag är en stolt skåning. Men ibland blir man mindre stolt och vill helst glömma sitt ursprung. Ett sådant tillfälle är i dagarna när ett antal skånska töntpolitiker träffats för att skapa en gemensam plattform inför kommande Skåneval. Det är Skånepartister, Centrumdemokrater, Framstegspartister och andra lustigkurrar som träffats. Gemensam nämnare är fri sprit och invandrarfientlighet. Som sagt, ibland skäms man för att vara skåning. Fast det är bara ibland, oftast är jag stolt skauning."

Sven Tycker - färdiga åsikter helt gratis
Tramseriet med misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson är bara en fortsättning på denna linje av avsaknad av seriositet i det politiska arbetet. Det återkommer ständigt både lokalt och på riksplan. I Svenska Dagbladet såg jag en sammanställning av alla riktade misstroendeomröstningar som genomförts i den svenska riksdagen sedan 1974. Under dessa nästan 50 år har det genomförts 13 olika misstroendeomröstningar.

Den första genomfördes 1980 då S och VPK riktade en misstroendeomröstning mot Torbjörn Fälldin. Alla de övriga 12 omröstningarna har riktats mot Socialdemokraterna. 1985 riktade M, Fp och C misstroende mot Lennart Bodström (S). 1996 riktade M, Fp och Kd mot Göran Persson (S). 1998 riktade M mot Göran Persson (S) igen. 2002 riktade M återigen mot Göran Persson (S). Sammanlagt alltså 5 misstroendeomröstningar under de första 36 åren, innan Sverigedemokraterna valdes in i riksdagen första gången 2010. Under de följande 12 åren har det varit åtta misstroendeomröstningar varav Sverigedemokraterna ensamma legat bakom sex av dessa.

SD började först 2015 med detta. Först mot Stefan Löfven (S) och lite senare samma år mot Magdalena Andersson (S). 2017 riktade SD ännu en misstroendeomröstning mot Stefan Löfven (S) och senare samma år Moderaterna mot Peter Hultqvist (S). 2019 slog M till mot Annika Strandhäll (S) och lite senare samma år gjorde SD sitt första försök mot Morgan Johansson (S). 2021 slog SD till mot Stefan Löfven (S) igen. Och som sagt i år var SD framme igen för andra gången mot Morgan Johansson (S).

En kort sammanfattning. Under de första 36 åren som möjligheten funnits användes metoden 5 gånger, En gång av Socialdemokraterna mot en borgerlig regering och fyra gånger av de Borgerliga partierna mot en socialdemokratisk regering. Under senaste 12 åren, sedan Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen, har vi haft 8 misstroendeomröstningar varav SD stått för sex och Moderaterna för två. Vi kan lägga till att av dessa 13 omröstningar har man lyckats 1 (en) gång.

Är det någon som säger emot mig när jag hävdar att det är dags för Sverigedemokraterna att växa upp? Eller kanske ännu hellre åka ur riksdagen! Kan vi hoppas att partiet har nått sin vändpunkt och nu är på väg ner igen. Det är något som drabbar alla missnöjespartier efter en tid. Finns det ingen samlande ideologi bakom partibildningen utan partiet bygger sin politik på populistiskt missnöje i någon fråga så tar det slut igen efter en tid. Det närmaste en samlande ideologi för Sverigedemokraterna vi kan komma är nazismen. Den var fortfarande öppen när Jimmy Åkesson valde att lämna de Moderata studenterna för att ansluta sig till SD. Jimmie Åkesson valde alltså att ansluta sig till ett mer eller mindre öppet nazistiskt parti. Men sedan han kommit till makten i partiet har han gjort vad han kunnat för att dölja dessa rötter eftersom han förstått att det inte är en framkomlig väg i den svenska opinionen. Istället har han valt den rasistiska strategin att skylla alla problem på invandrare - och Morgan Johansson alltså...

Men slutsatsen blir trots allt att Sverigedemokraterna är INTE ett seriöst politiskt parti.

Fyra sveriedumokrater sitter och funderar

När det gäller Morgan Johansson kan vi konstatera att han är den justitieminister som skärpt flest straff, gjort mest kriminellt, ökat antalet poliser mest, fyllt fängelser allra mest. Att denna väg inte är en framkomlig väg i brottsbekämpandet kan vi också se. Såg förresten en liten notis som berättade att under den senaste helgen genomfördes det i USA 13 masskjutningar med minst 17 döda. Vi ska som sagt vara tacksamma som bor i ett lugnt hörn av vår värld. Risken för att bli utsatt för våld är mycket liten - om du inte sysslar med narkotikaaffärer eller på andra sätt är kriminell.

Inga kommentarer: