torsdag 9 juni 2022

Hur korkad får man vara?

» Det är fullständigt otroligt.

Så är det då dags igen. Någon granskar våra riksdagsledamöters boenden. Och som vanligt hittar man en handfull riksdagsledamöter som är skrivna i någon sommarstuga, något obeboeligt ruckel, hemma hos sin son, hos sin farmor, hos ett syskon osv. Alltid med den gemensamma nämnaren att den bostaden ligger tillräckligt långt ifrån Stockholm så att man får traktamente och bidrag till övernattningslägenhet i Stockholm.

Jag är ett levande frågetecken
Det är egentligen obegripligt att man, om man sitter på en sådan post, inte är extra försiktig så att man inte riskerar att bli misstänkt för fifflande. För dessa gubbar och gummor måste ju vara medvetna om att den här granskningen sker med jämna mellanrum. Det är helt obegripligt att man vid varje granskning hittar ett antal ytterst misstänkta fall. Det borde vara så att den första frågan man ställer sig när man söker bidrag är om det finns den minsta risk att uppgifterna kan ifrågasättas. Riksdagsarvodena är så pass höga att dom inte ska behöva drygas ut på ett känsligt sätt.

Vid Uppdrag Gransknings senaste granskning åkte ju bland annat socialdemokraten Jörgen Hellman fast - och fick lämna sina uppdrag på direkten. Men han var inte ensam. Tidigare har ju t.ex. moderaternas starka kvinna Elisabeth Svantesson avslöjats med att vara skriven i familjens sommarstuga. Hela familjen bodde samtidigt i Stockholm. Elisabeth Svantesson siktar på att bli finansminister i en ny Brunblå regering.

Hur f-n kan man vara så korkad att man utsätter sig för risken att åka fast. Dom måste ju vara medvetna om att den här granskningen sker regelbundet av media.

Läs:
Maktens bostäder. - Uppdrag granskning SVT
Högprofilerade politiker – och deras bidragsbrott. - Magasinet Para§raf

Inga kommentarer: