måndag 27 juni 2022

Det här med strandskydd

» Det är spännande.

Strandskyddet är en fråga som diskuterats en hel del på senare tid. Syftet med Strandskyddet är att vi ska ha fri tillgång till stranden. Så här skriver Naturvårdsverket: - "Strandskyddet syftar till att långsiktigt 1) trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och 2) bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten." I praktiken innebär det att man inte får bebygga så att man förhindrar människor att komma åt stranden eller passera förbi utefter en strand. Det ska påpekas att med "strand" inbegripes också stranden utefter ett vattendrag.

Det finns ett par platser där jag hade önskat att strandskyddet varit äldre och hårdare. En sådan är om man är i Råå utanför Helsingborg och vill promenera mot Helsingborg. Detta kan man t.ex. göra utefter Lussebäcken, en trevlig promenad. Fast gångstigarna finns inte hela vägen för det är bebyggt med hus ända ner till bäcken på många håll. Med dagens strandskydd hade detta troligtvis inte godkänts. Men det har godkänts tidigare! Alltså är det inte möjligt att gå hela vägen utefter bäckfåran.

En annan plats är Ängelholm. Städer och andra samhällen där det rinner vatten igenom blir mycket trevligare. I Ängelholm slingrar Rönneå genom staden. Och det är en mycket vacker och trevlig promenad att gå på gångstigarna utefter ån. Fast, det går tyvärr inte att göra överallt. På flera ställen har det godkänts att bebygga och privatisera åstranden så att man inte kommer fram. Strandskyddet är till för att ALLA ska få tillgång till stranden, inte bara den som har råd att köpa en tomt.

Strandskyddet gäller alltså inte bara sjöar och havet utan alltså också vattendrag. Det är viktigt! Fast ibland bryr sig rika villaägare inte om vad lagen säger. Tidningen Dagens ETC avslöjade för några dagar sedan hur ett antal villaägare i Täby med lyxvillor ockuperat den strandremsa som ägs av kommunen och som alltså alla ska ha tillgång till. Man har satt staket, byggt bryggor osv. Till och med en helikopterplatta på Täby kommuns mark och med det förhindrat att allmänheten får tillgång till stranden. När det framfördes protester mot förfarandet avfärdas detta från villaägarna med "avundsjuka".

En del roffar åt sig så gott dom kan

Efter avslöjandet bestämde sig ett 30-tal aktivister för att i kraft av vad lagen säger ge sig in på området och bada. Vi kan förstå varför debatten om strandskydd är intensiv och att många vill upphäva reglerna. En tomt med tillgång till egen strand blir ju mer attraktiv och kan säljas för ett högre belopp. Men lagen är än så länge främst på allmänhetens sida. Allemansrätten och strandskyddet ger oss alla rätt till att passera på stranden.

Läs:
Rika villaägare ockuperar allmän mark – med svartbyggd helikopterplatta. - Dagens ETC
Badentusiaster flockades vid strandockupanters helikopterplatta i Täby. - Dagens ETC
Badaktion i Täby – för rätten att bada på allmän mark. - SVT
Varför inte visa lite go getter-anda och återta Täbys annekterade badstränder? - Saga Cavallin i Dagens Nyheter

Inga kommentarer: