onsdag 15 juni 2022

Bara korkade?

» Eller okunniga?

Kristdemokraterna är ett parti som jag har mycket dåligt förtroende för. En gång i tiden byggde partiet på kristen etik, och eftersom jag inte har någon tro överhuvudtaget på några högre makter, så var väl mina sympatier för gamla KDS inte så stora. Men jag respekterade att man hade den syn på vårt samhälle som man hade.

Men dagens KD med Ebba Busch har helt gjort sig av med den kristna etiken. Partiets politik bygger på någon egenskapad Ebba-etik, som jag har mycket svårt för.

Just nu översköljs jag av glada tillrop på Facebook från Kristdemokraterna i Skåne med det glada löftet att dom vill avskaffa sig själva. Och det låter ju riktigt bra. Tills man ser att vad dom vill göra är att lägga ner regionerna och centralisera beslutsfattandet till Stockholm!

Nu har jag inte riktigt fått klart för mig om man verkligen menar att man ska avskaffa regionerna eller om det bara handlar om att det är sjukvården som ska centraliseras till Stockholm. Trots allt har ju regionerna ansvar för mer än sjukvården. Även om det är det stora. Men regionerna sköter t.ex. regiontrafiken också. Hur Kristdemokraterna har tänkt att lösa dom frågorna när dom lägger ner regionerna vet jag inte. Eller man menar att även sådana frågor ska skickas upp till Stockholm?

Bara för att Kristdemokraterna gjort fiasko med sjukvårdspolitiken i ett antal svenska regioner så kan man väl ändå inte tro att det ska bli bättre för att man centraliserar besluten till Stockholm för hela landet. Är det inte dags att växa upp?

Själv tror jag snarast på tanken att beslut ska fattas så nära den som omfattas av besluten som möjligt. Därför är den svenska uppdelningen med tre olika nivåer ganska bra. I toppen har vi Staten som t.ex. ansvarar för lagar, ansvarar för militärt försvar osv. Sedan är landet uppdelade i ett antal regioner (det som vi förr kallade län) som ansvarar för t.ex. sjukvård och regional kollektivtrafik. Och i botten har vi sedan kommunerna som har sina ansvarsområden. Ibland samarbetar kommunerna i vissa frågor. Och över allt detta har vi EU... Men det här är en uppdelning som jag tycker fungerar bra. Även om det kan finnas frågor där det kan diskuteras var ansvaret ska ligga.

Men Kristdemokraterna vill alltså centralisera beslutsfattande till Stockholm. Detta medan jag alltså anser att beslut ska fattas så nära den medborgare som är berörd som möjligt.

Ännu ett argument för att det bästa vore om vi slapp Kristdemokraterna i den svenska riksdagen!

Inga kommentarer: