söndag 14 november 2021

Historiskt avtal med stora besvikelser

» COP26, fiasko eller...

Så har man tydligen till slut på övertid kommer fram till ett slutdokument vid klimatkonferensen COP26 i Glasgow. Ett ganska så urvattnat dokument.

Ska det ses som en framgång eller fiasko? Naturligtvis räcker inte de åtaganden som världens länder lovat. Det krävs mer om våra barnbarn ska ha en beboelig planet att leva på. Men å andra sidan så har vi ju faktiskt kommit så långt att i stort sett ALLA lärt sig att inse att klimatkrisen är här. Att vi ALLA måste göra något. Det är inte många år sedan som klimatskeptikerna (eller ska vi kalla dom klimatvägrarna) öppet hävdade att klimatvarningarna bara var påhitt. I Sverige kunde man höra ledande politiker inom t.ex. Sverigedemokraterna och Moderaterna prata om lögner och påhitt. I dag har dessa röster tystnat.

Det fanns politiker, företagsledare och debattörer runt om i världen som hävdade att alla varningar från vetenskapsmän och miljörörelser bara var påhittade och lögn. I dag har dom tystnat! Vi är fortfarande inte komna så långt att vi är överens om vad som måste göras, vem som ska betala och vem som ska göra vilka inskränkningar. Men vi är på väg.

Kanske är det trots allt så att slutdokumentet från COP26 är en framgång - trots allt. I stort sett alla erkänner idag att något måste göras, men många anser sig inte ha råd eller möjligheter att göra allt som måste göras - än. Men det kommer kanske vid nästa konferens?

Alla svenskar har inte heller insett att vi ALLA måste göra inskränkningar. Bilismens diktatur är över. Nöjesflygandet är över. Våra liv kommer att bli förändrade. Kanske till och med till det bättre!

Kanske är det tummen upp trots allt

Kanske är det tummen upp trots allt

Inga kommentarer: