lördag 13 november 2021

Elpriser

» Och elproduktion.

Uppdelningen i fyra elprisområden av Sverige har diskuterats en hel del på sista tiden. Skillnaden i pris mellan södra och norra Sverige har skenat iväg mycket mer än vad man trodde från början. Det har blivit populärt att skriva om spotpriset när det pinnar iväg riktigt högt. Men det är inte det pris som den vanliga konsumenten får betala. Vi får inte heller elen gratis när spotpriset ligger på Noll, vilket också förekommer men det får inte samma publicitet. Men elpriserna i Sydsverige har gått upp rejält. Något som beror på flera olika skäl.

Elektriciteten strömmar i ledningarna
Jag läste idag en artikel i Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga som handlade om just elpriserna. Där framkommer flera skäl till att elpriserna här i Sydsverige (Skåne mm) är extra höga just nu. Det handlar dels om att överföringskapaciteten från övriga Sverige inte är tillräcklig. Men det handlar tydligen också om att överföringskapaciteten mot Danmark och Tyskland har byggts ut. De flesta dagar exporteras det el från Skåne och ner till Danmark och Tyskland. Sverige är en stor elexportör! Då får vi i Skåne betala de centraleuropeiska priserna på el. Priser som ligger långt över vad som tas ut i Sverige. Men det kan hända att elexporten från Skåne slår i taket. Det finns inte kapacitet i ledningarna att exportera mer el från Skåne till Danmark/Tyskland. När detta sker sjunker priserna i Skåne igen. Men produktionen räcker i allmänhet både för vår egen konsumtion och för export till Danmark/Tyskland.

Visst är frågan om elproduktion, elkapacitet, elkonsumtion och elpriser ett spännande ämne?

Vi ska dock vara försiktiga med att gå på kärnkraftslobbyns locktoner. Satsar vi på ny kärnkraft får vi vänta på tillskottet länge och får dessutom lära oss att leva med höjda elpriser. Kärnkraftsel är dyr el jämfört med sol, vind och vatten. Det är också osäker el. Kärnkraften producerar inte el säkrare än vind. Och det tar dessutom evigheter innan vi har någon produktion. Lägg till detta att kärnkraftsel faktiskt inte är klimatvänlig. Med uranbrytning, anrikning, byggande, avfallshantering osv så är det inget att eftersträva. Dessutom är det dyrt, mycket dyrt. Det är därför som svenska kraftföretag inte satsar på kärnkraftsel. Dom får lov, men det lönar sig inte.

Läs:
Elpriserna 15 gånger högre i södra Sverige. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: