tisdag 23 november 2021

Är människan intelligent?

» Man kan fundera.

Coronaviruset har präglat världen under en lång tid. Miljoner människor har dött. Smittan har präglat våra liv och våra aktiviteter. Olika länder har valt lite olika strategier. Men samtidigt är det mycket farligt att göra allt för stora jämförelser mellan olika länder. Vi räknar statistik på olika sätt, vi har olika förutsättningar. Av detta kan vi dra slutsatsen att det helt enkelt ser väldigt olika ut i olika länder.

Sverige valde redan från början en strategi som byggde på så lite påtvingade restriktioner som möjligt. Kritikerna valde att skylla höga siffror över döda i början av pandemin i Sverige på detta. KD-ledaren Ebba Busch talade om att regeringen med berått mod låtit människor dö. Samtidigt som man varit eniga om vilka åtgärder som skulle göras.

Sanningen är dock att Sverige hade ett högt antal döda i början av pandemin, allra främst boende på äldreboenden. Om detta berodde på en felaktig strategi från början, om det berodde på olika sätt att räkna statistik, om det berodde på en total brist på skyddsutrustning i början eller om det helt enkelt bara berodde på rena tillfälligheter lär vi aldrig få veta. Statistiker kommer att diskutera det under lång tid framåt.

Vad vi kan konstatera är att Sverige idag, än så länge, kommer lindrigt undan. Antalet ny fall av Covid-19 är mycket lågt jämfört med andra europeiska länder. Bland 37 jämförda länder ligger Sverige idag på 33:e plats när det gäller antalet döda per miljoner innevånare. Bland 22 jämförda länder ligger vi på 22:a plats när det gäller inlagda för intensivvård. Vi ligger på 35:e plats av 36 jämförda länder när det gäller nya smittade. Just nu klarar vi oss alltså mycket lindrigt undan jämfört med de flesta andra jämförbara länder.

Vad beror detta på? Är det så att den svenska strategin i det långa loppet visade sig vara den rätta? Har vi uppnått något mått av flockimmunitet? Är det faktum att vi kommit mycket långt trots allt när det gäller vaccinationer en förklaring? Påverkar det faktum att vi är ett ganska glest befolkat land utfallet? Är det så att vi nu verkligen har lyckats att vaccinera de värst utsatta på boenden osv som gör att dödligheten där ligger lågt. Vi har också lärt oss att hålla lager av skyddsutrustning. Marknadstänkandet med "just in time" visade sig vara ödesdigert. Kan vi fortsätta att hålla smittan under ganska god kontroll även i framtiden?

Men kommer världen att få leva med Coronaviruset under lång tid framöver?

Jag vill hävda att det största problemet är alla dessa idioter som ser på vaccinationer som något hemskt som samhället försöker tvinga på oss. Det sprids det ena korkade ryktet efter det andra. Och det finns i sedvanlig ordning alltid en grupp människor som går på alla dessa irrläror. I dag är det främst grupper ute på den högerextrema sidan som sprider dumheterna.

Jag hann själv drabbas av Covid-19 redan innan vaccinationerna hade kommit igång. Nu blev jag inte svårt sjuk, snarast var det så att jag inte riktigt fattade att jag blivit sjuk när jag fick mitt testsvar. Då var jag i princip frisk igen. Men jag har tagit mina båda vaccinationssprutor. Och ska få min tredje spruta i mitten av december. Jag har insett att om vi ska få stopp på spridningen så gäller det att så många som möjligt vaccinerar sig samtidigt som vi är försiktiga med vårt umgänge. Jag är också medveten om att vaccinsprutor precis som allt annat vi stoppar i oss i form av mediciner och liknande har biverkningar. Men, så länge sjukdomen är värre än biverkningarna inser jag vad som gäller. Jag är också medveten om att vaccination inte är en garanti för att slippa sjukdomen.

Vi behöver dock bara titta på de som vårdas på sjukhusens intensivvård för Covid-19. Medan trots allt omkring 80% har vaccinerat sig med båda sprutorna så är ju nästan alla som intensivvårdas för Covid-19 ovaccinerade. Det finns ovaccinerade som slipper bli sjuka och det finns vaccinerade som blir sjuka. Men siffrorna berättar vad som gäller.

Alltså, en slutsats! Gå och vaccinera dig! Och gör det så fort som möjligt. Du har en möjlighet att göra en insats för både dig själv, dina närmaste och hela samhället. Tro inte på alla dessa konspirationsteorier som sprids. Dom som sprider det hela har ett syfte med detta. Detta syftet har inget med Coronaviruset att göra. Man vill skapa misstro och locka människor till sina extrema grupper.

Att se hur människor med våld demonstrerar för rätten att sprida sjukdom till andra gör att jag funderar över intelligensen hos delar av mänskligheten. Om vi i Sverige (och andra länder) lättar på restriktionerna men behåller restriktioner för de som vägrar att vaccinera sig så får faktiskt de som gjort det valet faktiskt acceptera att dom drabbas av restriktioner. Om samhället kommer fram till att kräva ett vaccinationsintyg för vissa typer av aktiviteter så får man acceptera detta. Det krävs intyg för mycket. ID-kort för att legitimera sig, körkort för att köra bil, vapenlicens för att jaga osv. Och alltså ett intyg på att man vaccinerat sig för att få delta i aktiviteter där risken för smitta är stor. Acceptera detta!

I dagens Aftonbladet läste jag en liten kort insändare från en av dessa korkskallar som gjorde en liknelse mellan vaccinpass och apartheid. Gå och dra något gammalt över dig! Du vet inte vad du pratar om!

Inga kommentarer: